Nämä kuuluisat sanat tokaisi ilmoille edesmennyt maalaisliiton/kepun grand old man Johannes Virolainen joskus 70-luvulla, kun Väyrysen Paavo oli voittanut hänet nuorena tulokkaana Kepun puheenjohtajakisassa. Tällainen lohkaisu tuoreeltaan osoitti sellaista selkärankaisuutta ja kypsyyttä, että hänen seuraajaltaan olisi useassa tilanteessa - ja viimeksi eilen - odottanut samanmoista käytöstä.
Mutta voiko kansanvalta erehtyä ja voiko äänestystulos, joka määrittelee parlamentaarisen edustuksellisuuden seuraavaksi nelivuotiskaudeksi olla väärä?
Ei, en epäile, että vox populi olisi vox Dei, mutta kun nyt kerran elämme länsimaisessa demokratiassa niin ollaan sitten johdonmukaisesti sitä. Eli äänestivätkö ihmiset väärin, kun persut voittivat rökälemäisellä - ai niin, se termihän olikin "jytky" - voitolla? Ei ainoastaan nukkuvat saatu vaaliuurnille (jossa persujen lisäksi onnistuivat hyvin myös demarit ja ruåttalaiset), vaan ennen kaikkea persujen läpimeno tapahtui "vanhojen puolueiden" kuntannuksella.
Vähän tällaisia "väärin äänestetty"-fiiliksiä sitä on lukevinaan liberaalin, kritiikittömän EU-myönteisen median taholta. Ennen vaaleja esim. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (lauantaina 16.04.) kirjoiteltiin hurskaasti siitä, miten "suuri äänestysprosentti antaa kansanedustuslaitokselle vahvan legitimiteetin, hyväksyttävyyden". Ts. mitä useampi saadaan uurnille, niin sitä suurempi on kansanvallan voitto - kunhan vain muistavat äänestää oikeita puolueita.
Samaan hengenvetoon ja samaan aikaan maakunnallinen pikkuhesari, Etelä-Suomen Sanomat (lauantaina 16.04.) vannoi tehtävänsä nimiin "esitellä asioita ja ottaa niihin kantaa. Johtopäätökset kuuluvat lukijoille." Samanlaista julkista mielipiteen muokkausta lehti on harrastanut vuosikausia myös kirkollisissa asioissa, erityisesti homoliittokysymyksessä. (Joidenkin mielestä aivan liikaa ja aivan liian läpinäkyvästi.) Esalaisen kolumnin kärki olikin suunnattu selvästi persuja vastaan: "onko perussuomalaisten politiikka sellaista, että sillä voidaan johtaa turvallisesti maata?"
Minua ärsyttää yksisilmäisyys, en voi sille mitään. Itse en ole äänestänyt persuja näissä(kään) vaaleissa, mutta en voi olla huomaamatta sitä hälyttävän voimakasta asenteelisuutta, jolla persuja ja myös muita ns. arvokonservatiiveja julkisuudessa kohdellaan. He ovat olleet - ainakin tähän asti - julkinen sylkykuppi nro 2 heti Päivi Räsäsen jälkeen. Tätä taustaa vasten en häpeile tunnustaa nauttineeni täysin rinnoin persujen voitonhuumasta. Joskus on hyvä tuulettaa kämppää oikein kunnolla.
Samaan hengenvetoon on hyvä todeta sekin, että jaan sen huolen, jota moni politiikantuntija liikuttavalla tavalla tuntee niitä haasteita kohtaan, jotka Timo Soinilla on edessään, mikäli hallitusvastuuseen päästään tai joudutaan. Mistä löydetään 3-4 tehtävän mitat täyttävää ministeriä uusista kansanedustajista? Ei siis ihme, että Soinikin on jo nyt varovasti vilautellut persujen ministerinpostien mahdollisia hoitajia myös eduskunnan ulkopuolelta. Tai miten ylipäätään muututaan nopeasti ärhäkkäästä oppositioliikkeestä valtionhoitajapuolueeksi? Soini on nyt tässä oikeasti paljon vartijana. Tässä se varsinainen persujen sudenkuoppa nyt onkin, jonne "vanhat puolueet" silmät kiiluen Mikael Jungerin johdolla kokemattomia tulokkaita houkuttelevat. Mutta mitäpä jos Soini ei oikeasti hallitusvastuuseen haluakaan hinnalla millä hyvänsä?
Kansanvalta on siis puhunut ja pulinat pois. Nyt on turha vanhojen puolueiden itkeä, kun on löysät housussa, että "väärin valitsitte". On ollut muutama vuosikymmen aikaa näyttää kyntensä. Ja sitä rataa... Uho senkun vain jatkuu.
Mutta mielelläni olisin nähnyt samanlaisen äänivyöryn nostavan kristillisdemokraatit kiinni vallan kahvaan, mutta ymmärrän sen todennäköisesti vain lisänneen polarisoitumista suomalaisessa yhteiskunnassa. Näin pelkään nimittäin käyvän nytkin. Kristinusko on nimittäin huono hallitseva uskonto tässä syntiinlangenneessa maailmassa. En usko 1000-vuotisen valtakunnan tuloon lainsäädännön, sanktioin tai muiden hallinnollisten keinojen avulla. Niin Cromwellin kuin talebanienkin jäljet pelottavat. Jumalan valtakunta on kuitenkin sisäisesti meissä tässä armon ajassa. Vasta kun Kristus tulee hallitsemaan toteutuu aito, vanhurskas teokratia.
Etenkin on mielenkiintoista seurata vihreän liikkeen radikalisoitumista, kun parlamentaarisen vaikuttamisen tie on nyt suljettu. Ilmenihän jo nyt jonkinasteiseen terrorismiin viittaavaa vaalihäiriköintiä vihreän liikkeen aktiiveilta esim. Mari Kiviniemeä kohtaan. Vihreiden asemaa median lempilapsena osoittaa se, miten tehokkaasti asiasta loppujen lopuksi vaiettiin. Ei esim. ikäviä kysymyksiä Anni Sinnemäelle vaalivalvojaisissa tms. No, todennäköisesti käy niin kuin joku fb:ssa totesikin, että nyt ainakin sukupuolineutraaliavioliittoaie jää jäihin seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Pitäkööt vihreät siinä sitten naimalakkoaan rauhassa. Kirkollisessa kielenkäytössä sitä kutsutaan selibaatiksi, mutta kaipa siihen jokin helpotuskeino keksitään.
Tämän päivän Ilta-Sanomissa esiteltiin persujen uudet kansanedustajat. Itse kiinnitin huomiota siihen, että joukossa on pari pappia, teologiaa opiskellutta ja muutenkin kristillisesti orientoitunutta. Myös Timo Soini itse on selkeästi kristityksi profiloitunut kaveri, jonka kannanotot perhepolitiikan alueella herättävät kiinnostusta. Soini totesi Radio Vegan haastattelussa tänään, että "perussuomalaiset on arvokonservatiivinen puolue, joka pitää kiinni perhearvoja koskevista linjauksistaan myös vaalivoiton jälkeen".
- Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, linjasi Timo Soini Radio Vegan uutisissa.
Käytännössä Soinin vahva kanta perinteisen perhemallin puolesta tarkoittanee sitä, etteivät persut vaalien suurimpana voittajapuolueena suostu istumaan hallituksessa, jonka ohjelmaan kirjattaisiin tavoite sukupuolineutraalin avioliittolain ajamisesta Suomeen.
Teologian tohtori, dosentti Juha Ahvion mukaan eilinen eduskuntavaalitulos viestii siis protestista ja muutoshalusta.-Suomalaiset uskalsivat äänestää vakaumuksensa mukaan ja vastoin ennalta määrättyjä etukäteisvelvoitteita. Tämä merkitsee myös ilman muuta myönteistä arvokonservatismin ja sosiaalisen konservatismin voittoa, Ahvio arvioi.
- Häviäjiä tällä kertaa olivat keskusta, vihreä utopiaradikalismi ja poliittinen korrektius, hän linjaa.
Erityisen mielenkiintoisena Ahvio pitää sitä, että "jytkyvoiton" saivat nimenomaan persut. Perinteisten arvojen kannatus ei näkynyt samalla tavalla kristillisdemokraattien vaalituloksessa. Myöskään Kokoomuksen voittoa Ahvio ei näe pelkästään arvoliberalismin riemuvoittona. Kokoomuksen sisällä on hänen mukaansa edustettuna kaikesta huolimatta myös arvokonservatismi. (Tosin esim. Häme menetti yhden tällaisen kansanedustajan kokoomuksen piiristä, kun Ilkka Viljanen ei päässyt toiselle kaudelle.)
Ahvion mielestä persujen huikea vaalitulos kertoo myös siitä, että sosiaalinen konservatismi, isänmaallisuus ja kansallismielisyys eivät ole kokonaan hävinneet Suomesta. Se, nähdäänkö nämä asiat pelkästään hyvinä asioina, näyttää jakavan porukkaa kristittyjenkin piirissä. Ahvio uskoo, että uusi tilanne saattaa hidastaa myös esitystä sukupuolineutraalista avioliittolaista, mikä on tämän blogin pitäjälle pelkästään myönteinen signaali.
Kun nyt tuo kd tähän rinnalle vertailuun otettiin, niin vielä tämä: mielestäni näissä vaaleissa oli sekä mielenkiintoinen että merkillepantava ilmiö se, että protesti ei juuri lainkaan kanavoitunut kd:n kautta, mitä olisi voinut kuvitella tapahtuneen viime syksyn homodebatin tiimoilta. Näin ei kuitenkaan käynyt vähimmässäkään määrin, vaan kd oli loppupelissä sen perinteisen, tutun ja turvallisen kanattajakuntansa varassa - ja menetti yhden paikan. Muutoshalukkuus kanavoitui persujen kautta, myös ns. arvokonservatismin alueella.
Mitä opimme tästä? Jotain hyvin tuttua tässä nimittäin on akselilla "vanha yhteisö - uusi liike"... (Älkää minua syyttäkö, jos näin on. Kerron vain sen, mitä näen.)
24 comments:
Kuuntelin tv1 iltauutisista juuri äsken ruotsalaisen naistoimittajan selittävän miten suomi muuttuu vaalien tuloksena ja enää ei puhuta ruotsia ja ympäröivään maailmaan suhtaudutaan vihamielisesti. Onpas pelottelua ja mustamaalaamista!
Tarkkailija
Tuo protesti ei kanavoitunut KDn kautta siksi(kään) kun kd-läiset pitävät puoluettaan jonkinmoisena kristillisyyden mittana (siis ne jotka ovat kd-läisiä ovat kristittyjä tai tosikristittyjä). Tuohan sotii kaikkia sitä vastaan mitä KD todellisuudessa edustaa, eli luokkajaon ja ihmisten kategorisoinnin poistamista. Tuo ajatusmalli lisää ihmisten luokkajakoa sekä kaegorisointia.
On hyvä myös huomata että SKL taikka sen seuraaja KD ei ole ollut Jumalan perustama poliittinen puolue, tai jos on ollut, niin Hänen nimikirjoitustaan en ole perustamiskirjoista löytänyt.
Lisäksi kuvitelma että KD - joka ON poliittinen puolue - olisi jonkunlainen seurakunnan "virallinen" käden jatke joka toimii yhteiskunnassa vastarintaliikkeen tavoin. Myös ehdokkaiden uskonnollinen retoriikka väli-aamenineen ja hallelyyyyja -huutoineen, "pappimaisine" pelastavaine otteineen, kaanaankielisyys sekä jopa saarnoissa taikka kirkon kongeilla tehty vaalityö on mielestäni osin jopa pöyrityttävää. Kenenkään ei pidä valjastaa Jumalaa vaalikampanjaansa.
Suoralta kädeltä voisin nimetä vähintäin tusinan ns. väärää profeettaa, jotka ovat nähneet näkyjä, kuulleet Hengen puhuttelevan jne. että heidän tulevaisuutensa on juuri NYT eduskunnassa, joten heitä täytyy äänestää koska se on Jumalan tahto. Mutta kuitenkin meni heillä vaalit persiilleen. No, en epäile etteikö siellä joku henki olisi kuitenkin voinut puhutella...
Pitäisikö näihin soveltaa 5 Moos 18:20-22 "profeetan testiä"?
Aidosti kristittyjä on myös muissakin puolueissa - ihan oikeasti on - ja niiden lukumäärä on varmasti huomattavasti suurempi kuin KDn jäsenmäärä ikinä. Niin kauan kuin kuvitelemme että kristittyjä ei voi muualta löytää kuin KDn piiristä, olemme tuo 2-5% kannatuksen puolue, emmekä saa riittävästi UUSIA äänestäjiä (huomaa että puolueuskollisuus on kuolevaa sorttia) vaikka potentiaaleja äänestäjiä on noin 70% väestöstä.
KDn vaalitappiosta olen murheissani, se maksaa yli 700.000 euroa vuodessa seuraavat 4 vuotta, sekä paikkamäärissä menetettiin noin 15% ja äänimäärän pudotus oli prosenttisesti Keskustan jälkeen suurin.
Ilonaiheitakin löytyy, Vihreiden tappio ja Sinnetännemäen epäonnistuminen - niin epäkristillistä kuin se onkin - sekä Persujen nousu. Joskaan persuismista en välitä, nimittäin aika ajoin oli vaalitilaisuudet Soinilla kuin Ylivainion telttakokoukset ikään.
Ja jos joku puhuu KDn torjuntavoitosta, oksennan, koska se tarkoittaa että ongelmia ei vieläkään haluta nostaa pöydälle ja ratkoa niitä, vaan annetaan mennä eikä kukaan koske mihinkään. Jos kuvitellaan että "kyllä sitten seuraavissa vaaleissa tas otetaan äänet takaksin..." niin se on puppua. Mikään asia ei korjaannu itsestään ja vastuita pakenemalla. Minä jos kuka tiedän sen.
Kun TULEE uusi vaalilaki joka hyödyttää erityisesti pieniä, ja jos kannatuksemme putoaa sinne alle 3% niin siitäkään ei ole meille mitään hyötyä. Se on sitten moro.
Nyt kun elämme paaston aikaa ja lähestymme pääsiäisen alkua, olisi hyvä tehdä tuhlaajapojat ja "mennä itseensä" ja tehdä omat analyysit ja ratkaisut sitä kautta, eikä jatkaa tätä tuloksetonta poliittisen evankeliumin ja ns. totuuden jakamista muille sokeille.
Se mitä TV1 iltauutisista Tarkkailija kuuli, on juuri sitä mitä täällä on tapahtunut viimeiset 10 vuotta: ei haluta puhua ruotsia ja ympäröivään maailmaan suntaudutaan vihamielisesti.
Kumma homma jos tuon ymmärtämiseen ja havainnoitsemiseen tarvittiin näinkin valtava liike kuin Prussuomalaiset ja parlamantivaalit? TV1:n pitäisi vaihtaa tuo toimittaja, hän lienee sekä kuuro että sokea ;-)
Meillä oli hyvä seminaari tänään, jossa valtio-opin professori Treen yliopistosta antoi aika maltillisen kuvan (ei syytä huoleen tyyliin), ja itseasiassa toi esille aika monia yhtäläisyyksiä kokoomuksen ja persujen välillä.
http://www.fiia.fi/fi/event/352/suomen_ulkopolitiikan_suunta_vaalien_jalkeen/
On kyllä mielenkiintoiset ajat, aika näyttää mitä tulee tapahtuman. Mielenkiintoista tämä ainakin todellakin on! Ja Timo tuo mitä kerroit radiohaastattelusta niin sehän on todellakin vain positiivista! Huomasin muuten, kun sitä luuli, että persujen ehdokkaat ei ole mitään kovin kokenutta sakkia, niin onhan siellä vaikka mitä eri ammatteja edustettuna ja korkeasti koulutettuakin. Mutta ei voi muuta sanoa että kyllä tuo melkein 40 paikkaa on aika hurja tulos!! 15-20 ois vielä ymmärtänyt. Kansa ON puhunut. Muut puolueet on ihan liian irrallaan "tavallisesta" kansasta. Niiden on aika herätä! (Kd:nkin) Tää on vähän niinkuin herätys kaikille, uskon! (Ja toivon!) On aika herätä siihen, että pitää taistella ja töitä tehdä niiden omien asioiden eteen. Liian kauan on täällä oltu kuin tutulassa ja passiivisia.
Vielä lopuksi, tähän sopii loistavasti lemppariyhtyeeni biisi, Vox Populi kun on nimeltään ;)
http://youtu.be/mPzMUoOMjRs
Mielle:
Persuja ruvetaan siis toden teolla vääntämään salonkikelpoisiksi, missä aikaa myöten varmaan onnistutaankin. Persut näyttävät kuitenkin olevan osa sen verran isoa liikehdintää, että heidän sijoittamisensa johonkin perinteiseen karsinaan poliittisessa kentässä (tai eduskunnan suuressa salissa) tuottaa vaikeuksia. Tuo mainitsemasi proffan esille tuomat yhtäläisyydet kokoomuksen kanssa ovat hyvä esimerkki tästä, samoin kuin toisaalta myös Juha Ahvion esittämä näkemys persujen talouspoliittisista linjauksista.
(http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/1216/juha_ahvio_poliittinen_korrektius_sai_korvilleen)
Eli mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu jatkossa. Oma veikkaukseni on, että joko persut jättäytyvät (osin tarkoituksella?) oppositioon tai sitten hallitus ei istu loppuun asti omaa kauttaan.
Täytyypä perehtyä ajan kanssa tuohon linkkiisi. :)
Nähdäkseni Persut kanavoivat monen turhautumisen loputtomaan kasvumantraan ja yleisten arvojen rapautumiseen. Homoja ei haluta kaapin päälle eikä johtajien bonuksia duunarin selkänahasta.
Erittäin tervetullut muutos. Voisi pitää rukousvastauksena ja kiitosaiheena. Parhaassa tapauksessa Kokoomus jätettäisiin hallituksesta PS:n, demareiden, vasemmiston ja KD:n yhteisvoimin. Sitten vaan Suomi ulos EU:sta ja antaa pedon mennä menojaan.
Minulla on jo mikroaaltouuni ja leinänpaahdin. En tarvitse lisää pahoinvointia.
Kokoomus ei jää hallituksen ulkopuoellle koska hallitustunnustelija (Katainen) on Kokoomuslainen ja suurimmasta puolueesta tulee pääministeri, joten silloin on ihan pakko olla hallituksessa ;) Mutta jos SDP olisi voittanut, niin...
N...Y...T
T...U...L...I
I...S...O
K...U...P...L...A!!!!
Perussuomalaiset punnitaan kevyiksi tulevissa vastuunkannoissa.
Väitätkö Jukka tosissaan, että Suomeen voitaisiin muodostaa Perussuomalaisten ja demarien vetämä hallitus. Silloin minä muutan Norjaan...tai Kainuuseen.
Pelottaa jo etukäteen, jos Heinäluomasta tai Urpilaisesta tulee valtiovarainministeri. Tämä valtionhoitajapuolue kyllä räksyttää oppositiossa, mutta tekee niin kuin ennenkin vastuuttomia päätöksiä hallituksessa.
Vaikea nähdä rujkousvastauksia vaalituloksissa. Vai näkeekö kukaan? En kyllä itse rukoillutkaan. Koska en tiennyt, mitä rukoilla.
Niin, toisten mielestä tulos oli rukousvastaus, joidenkin mielestä se ei ollut ja loppujen mielestä se oli aivan perkeleestä. Kukahan olisi se yyber-jumalallinen olio joka tuon absoluuttisen totuuden kertoisi ettei tartte pohtia oliko rukousvastaus vaiko ei? Ja kuka se sanoo että X:n rukoilema oli rukousvastaus ja Y:n rukoilema tsaas ei ollut?
Ei ole aivan turha ajatus että kleerikot olisivat pois puoluepolitiikasta, koska jotkut näkee demareissa syyn muuttaa Norja-Kainuu sektorille kun taas toiset - kuten esimerkiksi minä - näkee sen Kokoomuksessa. Ja varmaa on että kleerikoiden ja osan seurakuntalaisten käsitykset ovat hurjastikin ristiriidassa, ja politiikastahan saa sodankin aikaiseksi, ei siihen välttämättä uskontoa tarvita ;-)
Siksi en kannata politiikan sotkemista uskontoon.
Niin katsos Pekka minä en kannata talouskasvua ensinkään vaan jarrun painamista, oikeastaan täysjarrutusta. Täten yhdyn Karin ajatusmaailmaan.
Sukupuolineutraali avioliittolaki voitaneen haudata tällä vaalituloksella, mikä on todella jytkyjen jytky rukousvastauksena.
Vihreiden rökeletappio kertoo sekin omaa kieltään kansan halusta perinteisten arvojen pariin.
Ihmetyttää se että muutkin kuin Pekka vaahtoavat ihan tosissaan Persuja kaappiin eivätkä näe asian yllä mainittua laitaa. Ota näistä uskon veljistä nyt sitten selvää. Ilmeisesti vain oikealla tavalla uudestisyntyneet kelpaavat politiikkaan. Sitä päivää ei vaan veljet hyvät tulla näkemään. Eiköhän kannata vähän laajentaa sitä omaa maailmankatsomusta. Jeesus kuoli muidenkin kuin viimeisen sadan vuoden aikana virinneiden uskonliikkeiden jäsenten puolesta.
Siunattua Pääsiäistä
Jukka, väitätkö, että demarit ja esittämäsi hallituspohja kannattavat jarrun painamista?
Minusta ei kannata persujen voiton perusteella vetää johtopäätöksiä, että kansa kaipaa perinteisiä arvoja.
Karin kanssa olen samaa mieltä, että politiikan ja kristillisyyden toisiinsa kytkemisessä on oltava varovainen. Kristittyjä on hyvä olla yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa mukana, mutta kaikkien erilaisten järjestöjen ja puolueiden riveissä.
Ei ole vain yhtä kristillistä puoluetta, vaan kristittyjä tarvitaan kaikkien puolueiden - jopa vihreiden - riveissä suolana ja valona.
Eihän meidän kristittyinä kannata paeta tästä syntisestä maasta omaan siirtokuntaamme vaikkapa Savukoskelle. Miksi sitten pitäisi olla vain yksi niin sanottu kristillinen puolue? Saa olla toki vaihtoehtona - ja toivottavasti tiennäyttäjänä. Vähän sama juttu kuin kristillisissä kouluissa. Niitä tarvitaan, mutta kristittyjä opettajia tarvitaan ennen kaikkea sekulaareissa kouluissa.
Näissä vaaleissa esimerkiksi helluntailaisten Ristin Voitto -lehti lukitsi itsensä kohtuullisen yksipuolisesti KD:n taakse. Tuhannet rukoilivat (turhaan) ehdokkaidensa läpi menon puolesta. Ja jo etukäteen oli selvää, että vain harvat pelastuvat eikun menevät läpi.
Tällainen kytkeytyminen KD:hin on vahingollista koko uskonnolliselle liikkeelle.
Demarit rakentavat ateistiselle arvopohjalle. He kannattavat idealistista tasapäistämistä, mikä on vahingollista koko yhteiskunnan kehityksen kannalta. Vieläkin olen katkera niille kokoomuksen naisilloe, jotka aikoinaan äänestivät Halosen presidentiksi. Siitä vauhdittui maamme arvorappiokehitys.
Pekka Sahimaa sanoi: "...kristittyjä tarvitaan kaikkien puolueiden - jopa vihreiden - riveissä suolana ja valona."
Näin entisenä demarina, nykyisenä sitoutumattomana ja myös Vihreiden aktiiveja tuntevana voin sanoa, että se suolana ja valona oleminen siellä ei ehkä ole ihan niin yksinkertaista ja helppoa.
Suosittelen ensin kokeilemaan poliittisissa luottamustehtävissä oloa jossakin tuollaisessa puolueessa ja näkemään sitä kulttuuria sisältä päin: sitten voi sanoa, että kuinka helppoa tai vaikeaa se uskovana kristittynä on. :)
Tarkemmin ottaen, 4 vuoden kokemuksella vastaavista luottamustehtävistä, en ehkä suosittele kokeilemaan sitä lainkaan.
"Demarit rakentavat ateistiselle arvopohjalle." Vähän pelkistetysti sanottu, mutta pitää nykyään ikävä kyllä pitkälti paikkansa. Tarkkemmin ottaen arvopohja siellä lähtee enenevässä määrin kulttuurimarxilaisesta arvoliberalismista, jonka lähtökohtina on toki useamman ateistisen sosiologin ajattelua.
Sosiaalipolitiikassa taidamme olla Pekan kanssa varsin eri linjoilla, mutta olen ehkä tottunut hieman vähemmän pelkistettyyn keskustelukulttuuriin niissä aihepiireissä, joten ei ehkä siitä tässä sen enempää. Siunauttua pääsiäisen aikaa teille kaikille!
Pekka kirjoitti. "Demarit rakentavat ateistiselle arvopohjalle.
Kukapa nykyisistä puolueista - kd:a lukuunottamatta - ei rakentaisi? Kun ryhdytään (ilman salaliittoteorioita) tutkimaan puolueiden ideologisia taustoja ja juuria, niin paljastuu mielenkiintoisia yhteyksiä:
- keskustapuolueen antroposofilaisuus
- vihreän aatteen yhtymäkohdat natsismiin
Entä vapaamuurariuden vaikutus kokoomuksessa eller där i sfp?
Hyviä pohdintoja. Se että vaikka minkä tahansa puolueen (arvo-)pohja rakentuisi ateismille, ei ole mikään syy olla kristittynä sieltä pois sen vuoksi, sillä samalla logiikalla pitäisi sitten olla pois tästä maailmasta koska maailma eittämättä rakentuu ateismin taikka eri harhaoppien pohjalle.
Siis JOS kokee että puoluepolitiikka on se oma juttu.
Olen ollut politiikassa itse yli 20 vuotta mukana ja KD:ssä viimeiset 12 vuotta (sitä ennen tietysti SKL). Olen tullut siihen tulokseen, että politiika ei ole minulle, vaan voin seurakunnan ja Kirkon kautta vaikuttaa enemmän ja paremmin. Mutta kiitos Herralle niistä kristityistä jotka politiikassa jaksavat olla mukana kaikesta huolimatta.
Olen edelleen sitä mieltä, joka vahvistuu kun lukee tätä säiettä, että kleerikoiden tulisi olla pois puoluepolitiikasta. Se ei rakenna seurakuntaa eikä Kristuksen Ruumista. On liikaa tiukkoja vassreita, kokkareita, persuja, koodeeläisiä... Kun kaksi tiukkaa on vastakkaisn, pappi ja seurakuntalainen, on tilanne se että jompi kumpi on toiselle loukkaukseksi. Ja se ei ole Kristuksen tahto että Hänen ruumiinsa murenee, se on perkeleen työtä varsinkin kun kuvittelemme että meillä on syntyneeseen riitaan oikeus.
Harvemmin perkele mitään suoraan tekee meidän kristittyjen välillä/välille, se on niin ovela että se antaa meidän pilata välimme ja sytyttää erimielisyytemme ja riitamme ihan itse.
Yllä olevaa keskustelua lueskellessa tulee mieleen se, ettemme saa asettaa kristittyjen yhteyden esteeksi mitään esim. poliittista näkemystä. Esim. ehtoollisyhteyden ainoa rajoitin on UT:n perusteella ihmisen omakohtainen usko Jeesukseen.
On ymmärrettävä ero pääasian ja kehällisten seikkojen kohdalla.
-------
Sitten on muutama hajahuomio vaalien jälkeiseen tilanteeseen liittyen.
Mediassa on kerrottu joidenkin eduskunnasta pudonneiden mietteitä siitä, miten elämä nyt organisoidaan ja miten työnhaku onnistuu, kun kansanedustajan pesti on loppunut.
Lähtökohtaisesti ajattelen tällaisen kysymyksenasettelun olevan väärä. Ajattelen, että olisi hyvä, ettei eduskuntaan päässyt edes irtisanoisi itseään siviilivirastaan, vaan ottaisi esim. virkavapaata. (Toki ymmärrän tämän käytännön ongelmat työnantajan tai työyhteisön kannalta, kun kansanedustajan pesti venyy pitkäksi.)
Kuitenkin kyseessä on luottamustoimi, johon kansalla on määrävuosina ehdoton veto-oikeus. Kansanedustajuus ei ole mikään urakehityksen jatke tai huippu tai eläkevirka.
Esimerkiksi kelvatkoon roomalainen Lucius Quintcius Cincinnatus, joka Rooman tasavallan aikana 450-luvulla eKr. pyydettäessä astui diktaattorin virkaan kesken peltotöiden ja tehtävänsä tehtyään palasi takaisin peltotöidensä pariin.
Idealististako, varmasti, mutta joka tapauksessa toimivampaa kuin poliittisten broilereiden kasvattaminen.
Kansanedustajaksi pyrittävän on siis hyvä ansioitua esim. työelämässä, lasten kasvatuksessa ym. tärkeissä toimissa ennen Arkadianmäelle kiipeämistään. Näin saataisiin myös estettyä päättäjien etääntyminen ns. tavallisesta kansasta, mikä on riivannut poliittista järjestelmäämme 80-luvulta alkaen.
Hyvä kommentti. Joo näin joillakin edustajilla onkin ollut, että heillä on ollut virkavapaata, tiedän esim. sairaanhoitajia ja fysioterapeutteja ja yrittäjiä tällaisissa tilanteissa. Mutta löytyy niitäkin joilla ei ole. Oot tosi oikeassa! Näin pysyy touchi elämään. PS. Laita tää ess:n mielipideosastolle!
Kiitos mielenkiintoisista ajatuksista veljet hyvät, ja olihan siellä yksi siskokin joukossa.
Minä lähden nyt matkalle. Ostin pelkän menolipun. Katsotaan mihin tie vie.
On tämä elämä niin yksinäistä. Tulisi joku toinen rikkinäinen, vajavainen mutta ihmisrakas, etsivä ihminen, mielellään naispuolinen, kohdalle. Rukoilkaa veljet että pääsisin elämässä joko katkeraan yksinäisyyteen tai riitaisaan avioon. Tokko sitä muuhun jaksaa enää uskoa.
Myönnän avoimesti että toivo on vähissä. Ainoastaan maailman myllerrys saa toivomaan kaiken loppua ja olisiko se tie uuteen.
Väsyneenä, hyvää terapeuttia tarvitsevana suljen kirjan ja ajan jonnekin. Ole kanssani Herra Jeesus, älä hylkää. Anna edes rauhaa, ehkä ripaus iloakin.
Thanks bros
>>> Yllä olevaa keskustelua lueskellessa tulee mieleen se, ettemme saa asettaa kristittyjen yhteyden esteeksi mitään esim. poliittista näkemystä. <<<
Näin varmasti ideaalitilanteessa, mutta käytäntö puhuu toista. Tätä ei sen enempää tarvitse todistella koska lähtökohtaisesti vain kd:ta pidetään kristillisenä puolueena, muita ei niinkään vaikka niissä muissa uskovia olisikin (ja kuten tässäkin keskustelussa on käynyt ilmi, jotkut puolueet sanotaan perustetun ateismin aatteen pohjalle, ja puoluehan muodostuu ihmisistä). Eli tähän automaattisesti suurilta osin sisäänluetaan se ajatus, että kd:läiset ovat kristittyjä ja muut eivät. Voin vakuuttaa 12 vuotta kd:ssä vaikuttaneena ja noin 10 vuotta lähellä sdp:tä olleena (eli heitin lehden journalisitna), että näin ei suinkaan - ainakaan - lähtökohtaisesti ole.
Kun media on kertonut tippuneiden edustajien mietteitä menneistä, itse ainakin päällimmäisenä tukitsin nuo surut ja itkut lähinä haikeudeksi, ikäväksi ja murheeksi koska tiivis ja intensiivinen työyhteisö sekä läheiset ihmissuhteet ovat hajonneet taikka "hajonneet". Kyse oli enemmänkin inhimmillisistä seikoista kuin työnhaun ongelomista. Näin siis itse koin kun useankin kanssa olen jutellut.
Kansaedustajillahan on hyvä sopeuttamiseläke vaikka olisi ollut vain yhdenkin kauden mukana. Tyhjän päälle he eivät putoa. Käsittääkseni kaikki ne edustajat joilla on mahdollisuus saada virkavapaata, ovat sen tehneet. Nyt tämän lausun vain kd:n ryhmästä, jonka asiat paremmin tunnen.
Ja mitä tulee kansan ehdottomasta veto-oikeudesta, Luojan kiitos sellainen on! Asia joka kaipaisi alleviivausta on juuri tämä, että kyseessä on luottamustoimi. Minua ainakin korpeaa se, kun esim vaaligallupeissa kysytään ammattia, niin vastataan että kansanedustaja. Siihen kuuluisi vastata että "hitsaaja", jos kaveri on hitsaaja ennen eduskunta pestiä. Mutta kiusaus alkaa toimia toisin - elikkäs silleen herramaisesti - on hyvin inhimmillinen, ja miten itsekukin siinä tilanteessa toimisi, on asia jonka tiedämme kun olemme kansaedustajia.
Kansan veto-oikeudesta erinomainen esimerkki oli Paavo Väyrysen tippuminen, eli 11. kerta nyt tällä kertaa toden sanoi. Mutta kunniakas ura on tällä miehellä ollut, vaikkain päällimmäinen mitä Väyrysestä on jäänyt mieleen on kansatanssi ja lausahdus "Minä olen Jumalan valittu johtamaan Suomen kansaa".
Sen varalta, että ilmaisin itseäni epäselvästi, sanottakoon se, etten suinkaan tarkoittanut, enkä ajattele niin, etteikö muissa(kin) puolueissa kuin kd:ssä (ent. SKL) olisi tunnustavia kristittyjä. Tunnen itsekin monia sellaisia (esim. Ps, Sdp, Kok). Toisaalta eihän myöskään kd:n jäsenkirja tee kenestäkään kristittyä, eihän?
Yritin pelkistää sanottavani, mutta en nähtävästi tehnyt sitä taiten.
Ehkäpä minä en kirjoittanut taiten...
Lainasin alussa kirjoitustasi kristityistä vaikuttajina ym., mutta viittaus "kuten tässäkin keskustelussa on käynyt ilmi..." ei ollut viittausta sinun kirjoitukseen, vaan viittasin lähinnä säikeen vastauksiin. Eli kappalejako olisi ollut tässä poikaa ;-)
Sorry epätäsmällsiyyteni
Kari L: käsittääkseni kansanedustaja saa eläkettä vasta jos on ollut kaksi kautta?
Mutta hyvä keskustelu, ja tämä sen asian esille nostaminen että kyseessä on luottamustoimi, ei ammatti. Otanpa tuon lounaalla Pikkuparlamentissa esille seuraavan kerran kun siellä olen :) Tuostahan voisi tehdä pienen kyselyn ja tutkimuksenin... Ja tästä luottamustoimiasiasta - Timo kirjoita HS:n ja ESS:n mielipideosastolle, tai varastan idean ja kirjoitan itse!! :D
Mielle: Olet tietenkin ihan vapaa kirjoittamaan tästä aiheesta HS:n ja ESS:n mielipideosastoille. Ei kai minulla näihin ajatuksiin mitään kopiraittia ole. Itse asiassa tällainen juttu onnistuu aina parhaiten siltä, joka siihen tuntee vetoa.
Go for it!
Saattaa ollakin että sopeuttamiseläkettä tulee vasta 2 kauden jälkeen. Mutta onneksi tämä nyt muuttuu, tai ainakin sen on sanottu muuttuvan. Täydet kaudet plakkarissa kun oikeuttaa eläkkeeseen noin 4000e/kk. Sopeuttamiseläke on sinällään jo aikansa elänyt asia. Koska muuten ylimalkaan mistään luottamustoimesta on saatu eläkettä?
Herttileijaa, ollaanko me kommentoitu tänne 23 kommentin verran? Doesn't feel like it =) Anyway, en mie tierä ossaanks mie kirjottaa siitä ythä pontevasti... Mutta se oli/on niin hyvä näkökulma!!
Post a Comment