Päteviä ihmisiä saattaa olla lähistöllä, mutta heillä ei ole sen enempää intoa kuin
On hyvä tunnistaa toisenlainenkin mentorointimuoto. Mentoroinnin tarjoama hyöty ja voimautuminen on mahdollista saada myös epäsuorista suhteista mentoreihin, jotka eivät ole tavattavissa. Näitä passiivisia mentoreita on olemassa kahdenlaisia:
- nykyajan esikuva, elossa oleva henkilö, joka voi mentoroida sinua tietämättään, epäsuorasti taidoilla, periaatteilla ja arvoilla
- historiallinen esikuva, jo edesmennyt henkilö, joka voi silti mentoroida sinua elämäkerrallisten tai omaelämäkerrallisten lähteiden kautta arvojen, periaatteiden ja taitojen alueella
Nämä esikuvamentorit ovat aina käytettävissä, mutta mentoroitavien on itse nähtävä vaivaa löytääkseen heidät. Esikuvamentori on pääasiassa passiivinen. Suhteessa on vähemmän tarkoituksellisuutta muuhun mentorointiin verrattuna. Itse esikuvana oleminen sinänsä on hyvin raamatullinen käsite. Ks. esim. 1.Kor. 4:16-17, Fil. 4:9, 2.Tim. 3:10-11 ja Hepr. 13:7-8."
(Meikäläisen referaatin pohjalta vapaasti lainaten.)
Niinpä kävin läpi kirjahyllyäni ja aloin lukea John Bunyanin tarinaa. Päivä Oy:n julkaisemassa klassikkosarjassa odottavat vuoroaan C.S. Lewis ja Watchman Nee (oman hengellisen isäni käsityksen mukaan kaksi 1900-luvun merkittävintä kristittyä ajattelijaa), sen jälkeen John Wesley, Jonathan Edwards ja Charles Spurgeon.
Näistä on hyvä aloittaa tämä esikuvamentorointi.
-------
Ehkä jonkinlaista esikuvamentorointia tämäkin: Uusi tie-lehden nettisivuilta löytyy mielenkiintoinen ja syväluotaava haastattelu Timo Soinista. Kannattaa tutustua.
No comments:
Post a Comment