Friday, October 27, 2006

Ystäväni Arttu Laine kirjoitti minulle palautteena ”Déjà-vu”-blogistani:

...odotan oikeastaan sellaisen yhteysliikkeen syntyä, joka yhdistäisi raamatulliset jotenkin yhdeksi joukoksi. Näin raamatullinen kristillisyys saisi jotenkin äänitorvensa kuuluville ja voisi haastaa ateismiin tukeutuvan luopumuksen linjan. Pitäisi olla jokin löyhä yhteistyökuvio, jossa jäsenet sitoutuvat raamatullisen linjaan sitoutumalla tiettyihin keskeisiin käsityksiin/tulkintoihin. Tällä siis voitaisi erottua omaksi "genreksi" kristilisen sekamelskan keskellä.

Tulee mieleen tietokoneista analogia. Jos tietokoneissa oli intelin prosessori, niin koneessa oli tarra "Intel inside". Tämä oli sovittu kaikkien pc-valmistajien kanssa, että jos he käyttivät intelin prosessoreja, niin tällainen mainos oli laitettava kanteen tai koneen etuossaan näkyville. Kristillisyydessä pitäisi olla tälläinen samanlainen analogia eli seurakunnan ovilla ja ilmoituksissa merkki "bible inside" osoittamaan mitä tulkintaa täälä opetetaan. Näin voisimme viestiä ihmisille selkeästi yhdellä logolla mitä tulkintalinjaa täällä opetetaan. Jos merkkiä ei ole, niin ihmiset ymmärtävät siitäkin että ainakaan tiettyjä raamatuntulkintaa ei silloin siellä allekirjoiteta.

Mitä olet mieltä tällaisesta? Voisiko olla toimiva tapa "tulla ulos kaapista?" ”


Niin, itse asiassa nyt puhutaan aidon kristillisyyden dna:sta eli sisäisestä elämän koodista. NMKY:n johtajuusseminaarissa viime helmikuussa Neil Cole puhui Kristuksen srk:n dna:sta jakaen sen (englannin kielen pohjalta) kolmeen osaan:

D = Divine Truth eli siis Raamattu, Jumalan Sana

N = Nurturing Relationships eli tyydyttävät ihmissuhteet

A = Apostolic mission eli ulospäin maailmaan evankeliumin kanssa meneminen


Nyt kun puhutaan raamatullisuudesta ja uskollisuudesta tälle totuudelle, niin se on merkittävä osa aidon, raamatullisen kristillisyyden dna:ta. Eli tavallaan se on jo olemassa ja vaikuttamassa kaikissa uudestisyntyneissä Jumalan lapsissa. Eri syistä johtuen se ei ole päässyt vaikuttamaan Jumalan haluamalla tavalla ja oikeassa määrin, jotta se synnyttäisi tämän perään kuuluttamasi yhteysliikkeen. Tällaisia estäviä tekijöitä voivat olla esim. tunnustuskuntarajat, traditiot, eri opinkappaleiden korostaminen tai joku voimakas johtajapersoona herätysliikkeessä.

Uskon kuitenkin Jumalan olevan murtamassa vanhoja rajoja ja luomassa uutta järjestystä omaan seurakuntaansa. Ajattelen hänen tekevän tätä työtään esim. täällä Suomessa yhtä aikaa niin ulkonaisten olosuhteiden (luopumus, maallistuminen ja uuspakanuus ympäröivässä yhteiskunnassa ja kulttuurissa, toisaalta taas ateismin uusi nousu kirkollisissa piireissä jne.) kuin ennen kaikkea Jumalan Hengen suvereenin työn kautta. Raamatun Sanalle ja Pyhän Hengen johdolle kuuliaiset kristityt löytävät toisensa ennen pitkää, koska se on osa Jumalan Hengen työtä, jossa Hän rakentaa ja ennalleen asettaa oman seurakuntansa.

Eräs ongelma tässä on tietysti se, että myös ne piirit, joiden ei tulisi, käyttävät kernaasti tuota brändiä "bible inside", mutta antavat sille erilaisen, uuden merkityksen ja sisällön. Sekulaarissa kielenkäytössä tätä kutsutaan "käsitteiden kavallukseksi". uusi testamentti puhuu syvällisemmin antikristillisyydessä. Tämän vaaran torjumiseen tarvitsemme toisaalta yhä syvempää Jumalan Sanan tuntemista, mutta toisaalta yhtä lailla myös muiden Kristuksen srk:n dna:n osien käytäntöön soveltamista.


No comments: