Sunday, June 29, 2014

Identiteetin pohdiskelua

Paavali kirjoittaa ensimmäisessä kirjeessään korinttilaisille uskoville tavallaan hyvin itsetietoisesti ja varmasti, että häntä kannattaa pitää "Messiaan adjutanttina" ja "Jumalan salaneuvoksena" (Thurén). Sellaisen henkilön tärkein ominaisuus on uskollisuus Kutsujalleen ja Lähettäjälleen. Vain uskollisuus ja yksinomaan hänen Herralleen.

Erityisesti tämä Raamatun kohta on viime aikoina pyörinyt mielessäni. Joissain elämäni tiukoissa väännöissä olen saanut tästä kohdasta (1.Kor. 4:1-5) voimaa valita se tie, jonka ymmärrän Herran eteeni avaamaksi ja lähteä sitä kulkemaan, usein tietämättä mihin olen saapuva.

Tiedäthän nämä tilanteet joidenkin ihmisten kanssa, kun he pyrkivät vaikuttamaan sinuun, ohjailemaan sinua - niin, jopa manipuloimaan sinua saadakseen sinut toteuttamaan heidän näkyjään ja tarkoitusperiään. Alamaisuusvaatimukset sinkoilevat ja sinulle kohdistettuihin kauniisiin sanoihin kätkeytyykin yllättäen pienimuotoista vinoilua, jopa uhkailua, niinkuin kristittyjen keskuudessa usein on tapana.

Sinut halutaan määritellä, kategorisoida, kätesi halutaan sitoa ja suusi suitsea, jopa tukkia kokonaan. Sinun on valittava puolesi, sijoituttava johonkin organisaatiokehikkoon ja suostuttava olemaan osa rattaistoa. "Kerro nyt, hyvä mies, jo kuka olet, jotta voimme viedä vastauksen niille, jotka meidät laittoivat asialle!" Hierarkkian huipulta annettu identiteetti leikkaa siipesi tehokkaasti ja selittää sinulle sen jälkeen tämän olevan kristityn normaalitila.

Paavali oli oppinut läksynsä; hän ei antanut kenenkään muun kuin Herran yksin määritellä itseään ja omaa identiteettiään. Häntä itse asiassa hyvin vähän huoletti se, mitä muut häntä tutkittuaan hänestä sanoivat ja ajattelivat. Eipä hän itsekään tuominnut itseään. Päinvastoin, hän sanoi, ettei hän tämän tilanteensa takia ollut tehty Jumalalle kelpaavaksi, vaan Hän oli edelleen kokonaan Kutsujansa ja Lähettäjänsä käsissä.

Sen tähden hän kuitenkin kehottaa muita olemaan lausumatta mitään sen kummempia tuomioita, ennen kuin niiden aika on ja Herra tulee. On eri asia tuomita joku jossain inhimillisessä tuomioistuimessa, kuin Herran tuomioistuimen edessä, jossa sellainenkin, mikä on tähän asti ollut ihmissilmälle kätkettyä, tulee paljastetuksi.

Pidä siis lyhyet tilivälit Jeesuksen Kristuksen kanssa, sillä Hän yksin on sovituksesi Välimies. Ja tämän jälkeen, tee vain se, mihin Herra on Sinut kutsunut.


No comments: