Sunday, October 27, 2013

Uusi, vaihtoehtoinen toimintatapa

"...länsimainen lähetystyömalli on taipuvainen luottamaan enemmän varainhankintaan ja jatkuvaan virallisten toimintatapojen noudattamiseen kuin yliluonnolliseen. Suurin osa sen toiminnasta perustuu vahvasti länsimaiseen liikeyrityksen toimintamalliin.

Kertomus Vanhasta testamentista antaa hyvän havaintoesimerkin. Joosuan kirjassa Jumala käskee Joosuan viedä Israelin kansan Jordan-virran yli luvattuun maahan. Joosua teki kuten Jumala oli käskenyt ja israelilaiset ylittivät Jordanin ihmeen avulla, kun Jumala pysäytti vedenjuoksun virrassa liitonarkin edessä. Joosua totteli ja Jumala teki ihmeen.

Jos sama tehtävä annettaisiin nykyiselle länsimaiselle lähetysjärjestön johtokunnalle, tapahtumat etenisivät varmasti aivan eri tavalla. Todennäköisesti muodostettaisiin tutkimuskomitea, joka lähtisi joelle arvioimaan tilannetta. Rakennusyhtiöltä pyydettäisiin tarjous sillan rakentamisesta ja parin yhtiön välillä voisi syntyä jopa tarjouskilpailu. Sitten laskettaisiin budjetti ja hyväksytettäisiin se johtokunnalla. Budjetissa olisivat virtauskaaviot, piirasdiagrammit, aikataulut, deadlinet ja sivu sivun perään teknisiä yksityiskohtia johtokunnan hyväksyttäväksi. Kun budjetti olisi valmis, markkinoijat aloittaisivat varainhankintakampanjan, jossa käyttäisivät värikkäitä esitteitä, tunteisiin vetoavia videonpätkiä, puheita ja massiivisia internetmainoksia suosituimmilla kristillisillä verkkosivuilla.

Varainhankinnan jälkeen budjetti arvioitaisiin uudestaan ja rakennustyöt aloitettaisiin. Toimilupia vaihdettaisiin, viranomaisia pitäisi lahjoa, työntekijöille kävisi työtapaturmia, nostettaisiin syytteitä, soitettaisiin puheluita yömyöhään ja monien unettomien öiden ja kovan työn jälkeen - monien vuodettua verta, hikeä ja kyyneleitä - silta virran yli olisi valmis.

Valmistuminen edellyttäisi avajaisseremoniaa nauhan leikkaamisineen (mikä olisi loistava tilaisuus valokuvaamiseen tulevia varainhankintakampanjoita varten). Kaikki taputtelisivat toisiaan selkään ja kiittäisivät Jumalaa jostakin, mikä oli tehty aivan ilman, että Hänen olisi tarvinnut tulla tielle ja sotkea asioita ihmeillään."

(Takaisin idän Jerusalemiin, s. 82-83)


2 comments:

Pekka Sahimaa said...

Mielenkiintoinen lainaus.

Tässä on tietysti kaksi ääripäätä.

Toinen on lainauksessa kuvattu linja. Silloin kaikki tapahtuu konsensushengessä varman päälle. Riskit minimoidaan.

Toinen on pelkästään ihmeisiin ja yliluonnollisuuteen perustuva ajattelutapa.

Molempia tarvitaan. Järkiperäistä ja määrätietoista raatamaista, mutta myös uskonvaraista riskitoimintaa.

Molemmat editänevät Jumalan valtakunnan tuloa...niin yksilön kuin serurakunnan kautta.

Anonymous said...

Jatkoa Pekan ajatuksiin. Monesti käsitetään, että Hengen johdossa toimiminen on vain impulsiivista. Enimmäkseen se on pitkäjänteistä, sitoutunutta ja suunnitelmallista työskentelyä. Mitään ei tule rakennettua, jos lyö naulan vain silloin tällöin, kun on inspiraatio. Paavalin matkoilla Pyhä Henki ohjasi välillä yksityiskohtaisesti, mutta varsinainen johdatus oli laaja ja koko elämän kestävä työnäky. Siinä hän teki myös pitkäntähtäimen suunnitelmia. Sellaisessa työssä ihmisen suunnittelu ja muu toiminta tapahtuu yhteistyössä Jumalan yliluonnollisuuden kanssa ja tietysti sen alaisuudessa.

Kari Kngshrj