Saturday, November 21, 2009

Valmistaudu muutokseen


Muistiinpanoja kotiseurakuntien kohtaamisesta Lohjalla tänään.
  • Matkaa keveämmin. Monilla uskovilla on kannettavanaan sellaisia taakkoja, joita Herra ei ole koskaan sälyttänyt heille kannettavaksi. Hyvin usein ne nousevat oman aikamme uskonnollisesta ajattelusta ja systeemistä, joka orjuuttaa ihmisiä. Luovu näistä, koska nyt on lähdettävä liikkeelle. Jumala nimittäin on jo liikkeellä.
  • Opettele kuuntelemaan, ennen kuit toimit. Ennen kaikkea meidän tulee opetella kuuntelemaan yhteisöllisesti, ei vain yksilötasolla. Jumala kysyy meiltä meidän hiljaisimpina hetkinämme, olemmeko valmiita luopumaan kalleimmista unelmistamme.
  • On julistettava Jumalan valtakunnan evankeliumia, ei puutteellista evankeliumia, josta joko puuttuu jotain tai sitten siitä puuttuu Jumalan voima, vaikka se olisikin opillisesti täydellinen.
  • Kaiken muun täytyy väistyä, jotta Jumalan valtakunta voi tulla. Ensinnäkin "minän" täytyy väistyä, sitten "minun ryhmäni" ja "minun valtakuntani". Ratkaisevaa on vain se, olenko Jumalan valtakunnan jäsen?
  • "Poltetun maan syndrooma" vaivaa monia uskovia. Meillä on paljon huonoja esimerkkejä siitä, miten opetuslapseuttamisen nimissä on manipuloitu ihmisiä, karismaattisuudessa on ollut pääpaino sielullisessa profeetallisuudessa, apostolisuus on johtanut häikäilemättömään diktatuuriin jne. Näiden huonojen esimerkkien takia monet uskovat eivät uskalla liikahtaakaan näillä uskonelämän alueilla. Mikään väärä malli ei tee kuitenkaan tyhjäksi oikeaa. Meidän on nähtävä saatanan juonien läpi. Meidän on myös annettava Herran käsitellä sydämemme haavat.
  • Oletko valmis Tarsoon? Se oli se paikka, jossa Paavali kuoli omalle apostolin kutsulleen. Yksitoista vuotta siellä riitti tekemään selvän miehestä. Tämä myös meidän itsemme tulee käydä läpi, jotta olisimme hyödyllisiä Herralle. Lihamme ei koskaan tule sulattamaan tätä, mutta meillä ei ole muuta tietä.

4 comments:

JUKKA NIKKILÄ said...

NIIN YHTEENKASVAMINEN YHTÄLAISEEN KUOLEMAAN JA YLÖSNOUSEMUKSEEN,,,,
SINNE LIHAN KAATOPAIKALLE VIE ASKELEET.......HERRA ANTAA VOIMAN JOKAISELLE JOKA TAHTOO HÄNTÄ SEURATA. ROHKEASTI VAAN ENSIN RISTI SITTEN YLÖSNOUSEMUS SE ON SE VANHA HYVÄ MARSSIJÄRJESTYS.....

Pekka Sahimaa said...

"Kaiken muun täytyy väistyä, jotta Jumalan valtakunta voi tulla. Ensinnäkin "minän" täytyy väistyä, sitten "minun ryhmäni" ja "minun valtakuntani". Ratkaisevaa on vain se, olenko Jumalan valtakunnan jäsen?"

Maailma on pullollaan omia ministryjä, omia tunnustuskuntia, minun seurakuntia, meidän lähetysjärjestöjä, minun kutsumuksiani jne.

Ihmiset saavat omia ilmestyksiään ja alkavat toteuttaa niitä näkyjä, sitouttaa muita ihmisiä omiin näkyihinsä, jotka usein ovat sangen inhimillisten motiivien sanelemia. Nämä Jumalan erikoismiehinä itseään pitävät pyrkivät tekemään tunnetuksi omaa järjestöään, omaa näkyään, omaa businessideaansa joskus suuremmalla innolla kuin Jumalan valtakuntaa. Pahimmillaan Jumala on vain keppiaasi, jolla ratsastetaan.

Jumala tuskin tarvitsee Hänen kustannuksellaan omaa egoaan nostavia oman tiensä kulkijoita.

Tarvitaan kollektiivista (yhteisöllistä) Jumalan äänen kuulemista (niin kuin Antiokian seurakunnassa ennen Barnabaan ja Paavalin lähettämistä), jotta näkyjä ja kutsumuksia voidaan arvioida terveellä tavalla online.

Pelottavia ovat kertomukset niistä Suomessakin kehitteillä olevista apostolisen järjestyksen palauttamisyrityksistä, jotka perustuvat hierarkiseen nimittämisprosessiin, jonka jäljet johtavat amerikkalaiseen piispaan, joka on ylin. Apostolit ja profeetat nimittävät alapuolelleen hierarkiaan uutta jäsenistöä. Samalla kun hylätään olemassa oleva kirkkokuntapohjainen hierarkia, otetaan sama järjestelmä käyttöön uusilla Raamatusta poimituilla nimityksillä, mutta vanhalla sisällöllä.

Joskus tuntuu, että tunnustuskuntapohjaisten kirkkokuntien ulkopuoliset apostoleina, profeettoina ja muina erikoispalvelumiehinä itseään pitävät hörhöt pilaavat Jumalan valtakuntaa enemmän kuin kirkonpenkissä kiltisti istuvat ohjelma-, rakennus- ja pastorikeskeiset tavalliset rivikristityt.

Anonymous said...

Pekka puhuu asiaa! Sehän on selvää, mitä kaikkea löytyy kirkkokuntarakennelmien sisältä, mutta missään en ole nähnyt niin suurta mielettömyyttä kuin joissakin organisaatioiden ulkopuolella olevissa. Molemmilla kentillä vaikuttaa sama asia niissä, joissa se saa vaikuttaa vapaasti: itsekäs lihallisuus. Organisaatioiden sisällä sitä kahlitaan ja hillitään, vaikka toisaalta siellä saatetaan virallistaa Jumalan sanan vastaisuus. Mutta kun sama tyyppi pääsee toteuttamaan itseään vailla toisten valvontaa, niin se onkin sitten menoa.

Siksi minunkaan mielestäni ei ole välttämättä kovin hyödyllistä sellainen yleinen ajattelu, jossa kaikki asiat laitetaan akselille organisaatiot-organisaatioiden ulkopuolella olevat. Sellainen ulkonainen askarointi jättää koskemattomaksi itse asian eli ihmisen sydämen ja siinä tapahtuvan muutoksen.

T. Kari Kangasharju

Anonymous said...

oppineet paljon