Wednesday, October 28, 2009

Ketkä seisovat Sinun kaupunkisi porteissa?

Olen puuttunut tähän kysymykseen aiemminkin: jokaisella kaupungilla on omat porttinsa, joissa seisovat ne, jotka käyttävät valtaa tuolla alueella. Hengellisesti tämä tarkoittaa sitä, mikä hengellinen valta hallitsee kaupungissa. Kysymys on ennen kaikkea esirukouksen aseen käytöstä Jumalan seurakunnan toimesta. Jos käytämme sodankäynnin termejä, niin joku saattaa kuvitella esirukoilijoiden kulkevan jälkijoukoissa, ikäänkuin jonain taivaallisina huoltojoukkoina. Näin ei kuitenkaan ole todellisuudessa. Esirukoilijat ovat usein ihmisiä, jotka profeetallisessa hengessä liikkuvat itse asiassa jo rintamanlinjojen takana, vihollisen selustassa.

Asia aivan kuin heitettiin kasvoilleni kun eräs ystäväni, joka tietää minun mieltymykseni jalkapalloon, iski minua arkaan paikkaan meilaamalla minulle oheisen linkin. Siinä käsitellään skotlantilaisen jalkapallon ja sitä kautta koko tuon yhteiskunnan avointa haavaa ja sen seurauksia. Lukekaapa itse!

Itse luettuani sen kommentoin heti ystävälleni: "Oli mielenkiintoinen artikkeli: surullista, mutta varmaan totta. Ketkä olisivat ne Herran omat, jotka istuvat Glasgow`n kaupungin porteissa ja pitävät vanhurskautta voimassa siellä?" (Ja postscriptumina aran toiveekkaana kysymys: "Jalkapallon vikahan tämä ei ole, eihän...? :) )

En usko Glasgow´n eroavan perustilanteeltaan juurikaan muista maailman kaupungeista: joka paikassa näemme syntiinlankeemuksen seuraukset. Apostoli Johannesta lainaten: "Koko maailma (kr. kosmos) on pahan vallassa" (1.Joh. 5:19). Mitä se tarkoittaa käytännössä, tämä koko ekumenian hyväuskoisten positiivisuushaihattelijoiden kammoksuma ehdoton raamatullinen totuus? Anna kun selitän. Kun perkele kiusasi Jeesusta erämaassa se totesi, että mikäli Herra kumartuisi maahan asti osoittamaan kunnioitusta ja palvontaa sen edessä, niin perkele antaisi sen kaiken Herralle. Tätä tosiasiaa ei Herramme asettanut kyseenalaiseksi, vaan hyväksyi tämän, kun perkele sanoi, että kaikki tuo on sen valtaan annettu ja se voisi antaa sen kenelle haluaisi. (Ks. Matt. 4. ja Luuk. 4.)

Tässä on siis lähtökohta: koko tämä planeetta kuuluu perkeleen valtapiiriin. (Okei, tiedän, että tästä nousee esille monia oikeutettuja kysymyksiä liittyen inhimillisen kulttuurin - ja vaikkapa jalkapallon (hiihdosta puhumattakaan!) - demonisuuteen tai jumalallisuuteen etc. Nyt emme kuitenkaan puutu näihin kysymyksiin.) Mutta tämä lähtökohtamme julistaa meille sotatilan olemassaoloa: ei ole rauhaa tämän maailman ruhtinaan ja Herramme Jeesuksen kuningaskunnan (kr. basileia) välillä.

Kristuksen seurakunta edustaa tässä hengellisessä sotatilassa Jumalan kuningaskunnan etäispäätettä tämän planeetan päällä. Tältä pohjalta tunnemme toisaalta olevamme muukalaisia suhteessa tähän maailmaan ja toisaalta samaa Jumalan perheväkeä suhteessa toisiimme. Kristuksen seurakunta on tarkoitettu olemaan se hengellinen voimatekijä, joka esirukouksella, ylistyksellä, profeetallisella julistuksella ja raamatullisten totuuksien todeksi elämisellä edustaa Jumalan hallintavaltaa kullakin paikkakunnalla.

Tätä tarkoittaa "kaupungin porteissa istuminen". Kyse on hengellisen auktoriteetin käyttämisestä vanhurskauden pitämiseksi voimassa kaupungissamme. Jumalan suunnitelmissa on jokaiselle paikkakunnalle olemassa nämä ihmiset. Vähimmillään kyse on pienen rukouspiirin suuresta vaikutuksesta omalla kotipaikkakunnallaan. Rohkaisen teitä, jotka rukoilette säännöllisesti oman kotikaupunkinne puolesta: kasvakaa siis täyteen miehuuteen Kristuksessa ja olkaa kutsumuksessanne kestäviä!

Suurimmillaan kyse on koko kaupunginlaajan Kristuksen seurakunnan (so. Hänen ruumiinsa) yhteisestä ylistyksestä, julistuksesta ja esirukouksesta oman kotikaupunkinsa puolesta. Tätä esille tulemista pimeyden henkivallat pelkäävät, koska se perustuu Herramme veren vuotamiseen Golgatalla. Sitä kautta tämä auktoriteetti on ansaittu.

Totuuden nimessä minun on myös sanottava tämä ääneen: tässä ei ole kyse jostain tiettyjen kirkkokuntien yhteisestä rukousviikosta tai -vaelluksesta kaupungin halki. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta emme saa antaa kirkkopoliittisten korulauseiden sumnentaa silmiltämme sitä tosiasiaa, että kyse on jostain paljon suuremmasta. Kyse on Kristuksen ruumiin esiin astumisesta Jeesuksen ylimmäispapillisen rukouksen pohjalta, ei eri kirkollisten organisaatioiden kampanjoinnista.

Tähän meillä on vielä matkaa, mutta olemme tiellä, uskon niin. Nyt on aika astua esiin kaupungin porteissa ja harrastaa sen kaupungin menestystä, johon Herra on meidät asettanut asumaan.

3 comments:

tuomo-tp said...

Väkisinkin palaan ajatuksissani maanantai-iltaiseen "rukouslinkki" kokoukseen missä olimme rukoilemassa nimenomaan ajaaksemme sen kaupungin parasta johonka Jumala on asettanut meidät asumaan.

Kari veli, joka jakoi meille
Sanaa johdannoksi otti tuon kaupungin porteissa istumisen esikuvaksi kokoontumisellemme lähtien tekstistä Ruutin kirjasta.

4:1 Mutta Booas meni kaupungin porttiin ja istuutui sinne. Ja katso, sukulunastaja, josta Booas oli puhunut, kulki siitä ohitse; ja Booas sanoi: "Sinä siellä, poikkea tänne istumaan." Hän poikkesi ja istui siihen.
4:2 Senjälkeen Booas otti kaupungin vanhimpia kymmenen miestä ja sanoi: "Istukaa tähän." Ja he istuivat."

Mielenkiintoista oli, että loppujen kopuksi kun kaikki tulijat olivat vihdoin koolla, meitäkin oli yhteensä kymmenen. Oli kuin tuo pieni yksityiskohta olisi todistanut entisestään kokoontumisen "päätösvaltaaisuutta" edustaa kotikaupunkiamme Isän edessä.

Jossakin "paimenten illallis" kokoontumisessa pähkäilimme kerran ketkä ovat kaupunkimme todellisia vaikuttajia. Pienen miettimisen jälkeen joku veljistä totesi; oikeita vaikuttajia ovat esirukoilijat!

Mimosa said...

Tosi on! Hyvä muistutus ja kannustin!

Ja tuolla jaottelulla prostentit/Celtic, katoliset/Rangers ei oikeasti ole enää nykyisin ainakaan yhtään mitään tekemistä oikean uskon kanssa. Harva kannattajista on yhtään mikään uskovainen. Lähinnä kyse on (ala)kulttuurista. Tuo viha on kyllä surullinen asia.

Niin ja täytyy nyt kyllä "kotikaupunkia" puolustaa :) Ei se Glasgow nyt noin kauhea ole! Löytyy sieltä paljon kauneuttakin. Esim. historian siipien havinaa ja porvariston nousu näkyy arkkitehtuurissa. Upeita puistoja ja yli sata vuotta vanhoja taloja. Mutta luokkayhteiskunann jäänteet ovat kyllä selkeästi nähtävissä, ja varakkaat ja "köyhät" asuvat pääasiassa eri alueilla, ja on ihan eri kulttuurinsakin ihmisillä (Upper Class/Middle Class/Working Class). Vois pitää luennon aiheesta!

Mutta on se kyllä tosiasia että tuota karuutta kulttuurissa, ja karujakin alueita löytyy. Tuo Celticin ja Rangersin vastakkain asettelu on hurjaa, ja ihan hullua se meno siellä. (Mutta esim. minun tuttavapiirissäni ei ole ketään, joka olisi suuri jommankumman joukkueen kannattaja..) Ihan totta kirjoitti Sundqvist tuosta. Kyllä tietyillä alueilla olisin tarkkana siitä mitä värejä on päällä esimerkiksi. Tosin ei minulla pahemmin kummankaan joukkueen värejä tai rekvisiittaa kyllä olekaan :)Enkä kauheasti sellaisilla alueilla liikukaan..

Niin ja Glasu muuten on on tosiaan laaksossa, eli "vuorten" (oikeastaan kyllä kukkuloiden) ympäröimä. Vuorille ei ole pitkä matka tosin! Noin 30-45min niin löytyy lähimmät, ja näkyvät kuitenkin sieltä :-)

Jukka Ryhänen said...

Kaikkea tätä ja lisäksi konkreettista Totuuden ja Arvojen puolesta toimimista, seisomista, puolustamista ja niiden esillä pitämistä ihmisten keskuudessa kaikin ajallemme tyypillisin kanssakäymisen tavoin. Antautumalla, käynnistämällä ja myös haastamalla keskusteluihin kaikkialla missä ihmisiä on ja liikkuu. Sähköisessä ja paperisessa maailmassa sama juttu. Kunnallisessa ja valtakunnallisessa politiikassa ja viranhoidossa. Liike-elämässä. Yhdistys- ja harrastustoiminnassa. Perustamalla aktiivisia toimijoita, kansanliikkeitä, järjestämällä mielenosoituksia jne. Kolmannen sektorin toimintaa. Ja näin edelleen.