Tuesday, May 19, 2015

Miten käy evankelioinnin?

Evankeliumi on tänään virallisesti ja pitkäkestoisesti paitsiossa. Tiedäthän paitsion? Tilanteen futiksessa, jossa pelaaja koskettaessaan tai tietyissä tilanteissa jopa liikkuessaan kohti palloa, hän oitis syyllistyy sääntörikkomukseen.

Tänään kristillinen järjestö toisensa jälkeen suorastaan kilpailee siitä, että onkin itse asiassa kehitysapujärjestö. Se takaa paremman medianäkyvyyden tai ainakin työrauhan. Ja ennen kaikkea se takaa paremmat mahdollisuudet saada roposet sekä kirkolta (ainakin etelässä) että valtiolta.

Neil Cole on useammassakin yhteydessä todennut, että seurakunta alkaa aina sillä kysymyksellä, kuka on Jeesus on Sinulle? Ja jollei tätä kysymystä esitetä, voidaan oikeutetusti kysyä, ollaanko tekemisissä aidon uskon kanssa?

Globaali maailmantilanne on sellainen, että sen hätä - sodat ja terrorismi, ihmiskauppa ja ihmisoikeusrikkomukset, maanjäristykset ja nälänhädät - ovat saaneet (osittain reaaliaikaisen median ja erityisesti sosiaalisen median ansiosta) sellaiset mittasuhteet, että sitä tuntuu olevan vaikeaa kestää. Jeesus ennusti etukäteen näin tapahtuvan, kehotti opetuslapsiaan olemaan kestäviä uskossa ja valvomaan. Samaan hengenvetoon Hän myös totesi valtakunnan evankeliumin tulevan saarnatuksi kaikkialla maailmassa.

Aika usein näyttää kuitenkin siltä, kuin nyt tämä maailmantuska ajaisi yli kaiken muun ihmisten mielissä. Herää kysymys, uskotaanko evankeliumilla enää olevan mitään annettavaa kolmannen maailman ihmisille? Onko evankeliumilla ollut omassa elämässäni sellainen voima ja vaikutus, että olen itse kokenut sen muuttavan elämäni? Joskus törmää jopa sellaisiin ajatuksiin ja korostuksiin, joissa ajatellaan meidän olevan sen elämänviisauden ja asenteen tarpeessa, joka näillä ihmisillä on. Mitä virkaa siis evankeliumilla on, jos koko asetelma kääntyy päälaelleen?

Onhan se mediaseksikästä, mutta kuka on se, joka uskaltaa rohkeasti ja yksituumaisesti vain sanoa ääneen, että tässä ollaan nyt Jeesuksen asialla ja että evankeliumi on sitä, että saadaa ihmisiä uskomaan Jeesukseen?

Sori, ku mä oon näin brutaali ja yksoikonen...No comments: