Saturday, June 16, 2018

Pari huomiota kuumasta aiheesta

Kesäkuun alussa evl. kirkon arkkipiispaksi ryhtynyt Tapio Luoma ei kauan aikaillut. Hän ehätti puuttumaan Maata näkyvissä-festarien ehtoolliskäytäntöön ja kieltämään evl. kirkon sisäisen perinteisen virkakäsityksen mukaisesti järjestetyt ehtoollisen vietot festareilla. Tämä herättää parikin kysymystä:
  • Osoittautuiko Luoma pettymykseksi, ellei suorastaan painaijaiseksi, niille monille evl. kirkon konservatiiveille, jotka olivat panneet toivonsa häneen edellisen arkkipiispan jälkeisessä hämmennyksessä? 
  • Vai alkoiko Luoma oitis, turhia aikailematta, lunastaa häneen asetettuja toiveita?

Joka tapauksessa näyttää siltä, että isännän ääni evl. kirkossa on taas puhunut. Millaista jatkoa tämä alku sitten poikii herätysliikejärjestöjen toiminnalle jatkossa? Jotain suuntaviivoja arkkipiispa Luoma on tästä jo esittänytkin.

Jotenkin vain ihmetyttää tämä evl. kirkon sisäinen vimma puhdistaa oma viinipuunsa jokaisesta mahdollisesta hedelmää tuottavasta terveestä oksasta. Eräs nuorisotyön pitkän linjan ammattilainen kysyikin aiheellisesti, milloin Sley on evl. kirkon piirissä saanut kannustavaa palautetta tekemästään ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä nuorisotyöstä?

Toinen mielenkiintoinen huomio liittyy evl. kirkon sisäiseen tilaan ja erityisesti sen päätoimintamuodoksi mainostettuun sunnuntaiaamun messuun. Parissakin yhteydessä nousee nimittäin esille se, että tällaisilla festareilla käyvät nuoret eivät juurikaan muuten viihdy messuissa. STI:n pääsihteeri Jari Rankinen pukee tämän hyvin sanoiksi todetessaan, että "monelle nuorelle festareiden perjantai-illan messu on ollut niitä harvoja messuja, joissa he ovat". Saman tosiasian toteaa myös eräs nuorista: "tosi harva nuori käy oman seurakunnan messussa".

Tämä taas on laajempi kysymys, joka liittyy yleensä perinteisten kirkkojen kykyyn saada edes omia nuoriaan mukaan seurakunnan pääasialliseksi yhteentulemiseksi miellettyyn tapahtumaan, kristinuskosta tyystin vieraantuneiden tavoittamisesta puhumattakaan. Evl. kirkon osalta "tää korutont´ on kertomaa".1 comment:

Steve Dynell said...

Jälleen on vakavaa ja huolestuttavaa kerrottavaa. Toisaalta monilla ns. herätyskristillisillä, fundamentalistisilla, helluntailaisilla ja karismaattisillakin seurakunnilla, herätysliikkeillä ja kirkkokunnilla lienee jonkin verran tai paljonkin vaikeuksia aktivoida nuoriaan osallistumaan nimenomaan hengellisiin kokouksiinsa. Esim. siinä vapaaseurakunnassa, johon kuuluin yli kymmenen vuotta koti-Suomessa, oli aika vähän nuoria sunnuntaikokouksissa, eikä kovin paljon 20-30-vuotiaitakaan. Herra armahtakoon ja auttakoon meitä kaikkia! Siunattua ja rohkaisevaa kesää! Miika Tynjälä, Filippiinit