Tuesday, July 01, 2014

Vesurit kädessä

Eräs piirre apostoliudessa on sen ainainen haikailu uusille, tuntemattomille metsästysmaille. Apostolisuus merkitsee vesuri kädessä umpimehtään menemistä. Paavali itse kertoo, että on pitänyt suorastaan kunnia-asianaan julistaa evankeliumia aina neitseellisellä maaperällä ihmisille, jotka eivät sitä olleet koskaan aiemmin kuulleet. (Room. 15:18-21) Apostolisuus on siis, paitsi tien raivaamista tiettömään maastoon, myös perustuksen laskemista Jumalan valtakunnan työlle jollain paikkakunnalla. (1.Kor. 3:10-11)

Tämä on siis apostoliuden todellinen ja aito dna. Samalla se on myös se piirre, joka tekee siitä niin hankalan monille kirkkokunnille ja seurakunnille, erityisesti täällä länsimaissa. Kuitenkin, aina siellä, missä tästä dna:sta luovutaan tai se suorastaan tukahdutetaan, siellä alkavat hengellisen pystyynkuolemisen ensimmäiset merkit ilmaantua näkyviin. Vastaavasti aina siellä, missä se tunnistetaan - ja vaikka ei aina sitä osattaisi oikein identifioidakaan - sille annetaan elintilaa ja toiminnan vapaus, sitä jopa tuetaan ja kannustetaan, siellä seurakunta kasvaa ja  Herran työ menee eteenpäin.

Itse olen viimeisten vuosien aikana yrittänyt opetella tunnistamaan ympärilläni, omalla kotipaikkakunnallani erityisesti sellaisia juttuja, pieniä alkuja, projekteja ja hankkeita, joissa on tällainen apostolinen dna. Seurakunta on aina ensisijaisesti paikallinen yksikkö, joten tämä on ensisijainen zoomailuni näkövinkkeli. Tämän jälkeen on hyvä oppia tunnistamaan samanlaisen dna:n omaavia uusia versoja laajemmalla, esim. valtakunnallisella tasolla. Tämä on jokaisen hengellisesti vanhimman velvollisuus ja tehtävä.

Eräs syvällinen totuus hengelliseen työhön liittyen on se, että joku muukin voi toteuttaa sellaisia hankkeita, joihin itse tunnen kiinnostusta. Vanhempana minun on myönnettävä, että monet nuoremmat tulevat tekemään sellaisia juttuja, jotka inspiroivat myös minua. Ei vain biologiselta iältäni, vaan myös hengellisen kokemukseni pohjalta vanhempana minun tehtäväni - ei, suorastaan kutsumuksenani! - on tukea nuorempia työntekijöitä heidän kutsunsa toteutumisessa.

Apostolisen dna:n omaavat hankkeet avaavat aina jotain uutta hengellisen työn näkökulmasta ja synnyttävät uutta elämää Jumalan valtakunnan esille tulossa kotipaikkakunnallasi. Ne ovat usein myös sellaisia, että ne samaan aikaan koskettavat, ei vain yhtä, vaan jopa useita eri ryhmiä ja yhteisöjä jollain tietyllä paikkakunnalla. Tällöin tukea tarvitaan vielä enemmän, esim. Kristuksen ruumiin eri osien tuntemisessa.

Rukoile siis sitä, että oppisimme Kristuksen ruumiissa ajoissa tunnistamaan sellaisia uusia alkuja, joissa on selkeä apostolinen dna - tai Ef. 4:n mukaan viisitahoinen dna - jotta voisimme niitä oikein sponsoroida, tukea ja rukoilla niiden puolesta.


No comments: