Saturday, June 21, 2014

Ajatus juhannukseksi

Kun otamme vastaan uskossa omalle kohdallemme sen, mitä Jeesus on tehnyt puolestamme, hyväksymme Hänen uhrikuolemansa oman sielumme lunnaiksi. Hyväksymme sen, että Hän tuli tuomituksi minun puolestani. Tällöin hyväksymme samalla sen, että myös meidän vanha ihmisemme tuli tuomituksi yhdessä Hänen kanssaan. Samaistumme yhdessä Kristuksen kanssa niin Hänen kuolemassaan kuin ylösnousemuksessaankin. Minun vanha ihmiseni on yhdessä Jeesuksen kanssa ristiinnaulittu ja haudattu kasteen kautta kuolemaan. (Tässä on kasteen teologinen sisältö.)

Jumala on pelastusteossaan tehnyt jotain täysin uutta ja poikkeuksellista suhteessa siihen perusongelmaan, joka meillä syntiinlangenneina ihmisinä on; meidän vanha ihmisemme on yhdessä Jeesuksen kanssa ristiinnaulittu, kuollut ja haudattu. Nyt meidän elämämme on yhdessä Hänen kanssaan kätkettynä Jumalassa. Kun Hän ilmestyy, niin mekin saamme ilmestyä yhdessä Hänen kanssaan. Hän ei siis ainoastaan täyttänyt lakia puolestamme ja sovittanut syntejämme, vaan myös tuli yhdeksi meidän kanssamme.

Tämä on evankeliumin ydin. Tilanteemme on nyt siis ratkaisevasti muuttunut. Pelkkä meidän ulkopuolellamme, Jumalan edessä tapahtuva vanhurskauttamisemme (ns. forenssinen vanhurskautus) ei vielä kerro kaikkea Jeesuksen sovitustyöstä. Nyt, tästä eteenpäin voin sanoa, etten enää elä minä, vaan itse asiassa Kristus elää minussa. Elämäni tästä eteenpäin on nyt Hänen elämäänsä minussa. Kyseessä on tuleminen osalliseksi jumalallisesta luonnosta (theosis).

Tältä pohjalta me voimme pitää vanhan ihmisemme syntisine luontoineen kuolleena. Kristittynä elän jännitteisessä todellisuudessa; " jo nyt - ei vielä". Pelastus on jo nyt käsillä ja se on täydellinen, kertakaikkinen ja lopullinen. Käytännössä minä nyt elän sitä todeksi ja odotan sen täydellisyyden tulemista näkyväksi. Kuolettamalla syntisen luontoni päivittäin elän Pyhän Hengen antamassa uudessa elämäntodellisuudessa. Olen näin tullut kuuliaiseksi tälle ilmoitukselle, joka ohjaa uutta elämääni. Jumala jopa odottaa, että se, mitä Hänen lakinsa ihmiseltä edellyttää, näin toteutuu käytännössä kristityn arkipäivän elämässä.

Tämä kaikki tapahtuu - ei sen tähden, että pelastuisimme - vaan sen tähden, koska jo olemme pelastettuja. Kiitos Jumalalle Hänen sanomattomasta lahjastaan!


-------
  • Gal. 2:19
  • Room. 6:3-4, 6
  • Kol. 3:3-4
  • Room. 8:3-4
  • Gal. 2:20
  • 2. Piet. 1:3-4
  • Room. 6:11-14
  • Kol. 3:1-2, 5
  • Room. 6: 17
  • Room. 8:4


1 comment:

Anonymous said...

Hyvä selitys vanhurskauttamisesta ja yhteydestä (union with Christ) Kristukseen.
Mikko Sivonen