Saturday, June 22, 2019

Kuulin kerran jutun lupaavasta amerikkalaisen jalkapallon pelaajasta, joka vuoden pelattuaan ja hyvän tienestin tehtyään lopetti uransa. Kun koko ympärillä pyörivä mediasirkus suorastaan huusi suoraa huutoa tuon loistavan tulevaisuuden hylänneen nuoren miehen perään, tämä totesi ainoaksi syyksi: "I don't wanna have brain damage."

Eikö olekin mielenkiintoista, että kun Jumalan Henki alkaa toimia ja syntyy herätystä (uudistusta tai virvoittumista, ihan miten vain haluatte), niin hyvin nopeasti kaikenlainen bisnes ottaa tuon liikehdinnän otteeseensa. Hengellisellä työllä aletaan tehdä rahaa. Tapahtuu jonkinlainen imperiumin vastaisku. Mammona kaappaa koko jutun hallintaansa niin, että se alkaa elää omaa elämäänsä taloudellisin, Jumalan valtakunnasta irrallaan olevien periaattein. Näin tapahtuu usein erityisesti omassa länsimaisessa kulttuurissamme.

Tällaisissa tilanteissa tämä systeemi peräänkuuluttaa omilta palvelijoiltaan kuuliaisuutta, uhrimieltä ja vastuunkantoa - täysin riippumatta siitä, millaisia ajatuksia, epäilyksiä tai näkyjä heillä itsellään on. "Show must go on." Jokaisen on täytettävä oma paikkansa, jotta systeemi pyörisi edelleen, ja mikäli mahdollista, vielä kasvaisi. Kuitenkin todellista rohkeutta edustaisi rohkeus uida vastavirtaan, rohkeus jopa uskaltaa hypätä pois tästä kyydistä. Jeesuksen elämästä löydämme evankeliumien kuvausten perusteella joitakin tällaisia tilanteita, joista selvin ja tarkimmin kuvattu löytyy Johanneksen evankeliumin 6. luvusta alkaen.

Uskaltaisitko sinä hypätä pois kovaa vauhtia kiitävän junan kyydistä? Mitä luulet siitä seuraavan?

Mielestäni meidän on siirryttävä pois tehokkuusajattelusta henkilökohtaiseen suhteeseen Herran kanssa. Jos olet hengellisen työn tekijä, muista ettei sinun jumalasuhteesi ole tarkoitettu olemaan mikään resurssi jaksamisessasi ja osaamisessasi. Se on koko asian ydin!

Oswald Chambers kirjoitti joskus satakunta vuotta sitten hyvin: "Meidän päiviemme pyrkimys on korostaa toimintaa. Kavahda sellaisia ihmisiä, jotka vetoavat kehotuksissaan meidän käyttökelpoisuuteemme. Jos käyttökelpoisuus asetetaan arvosteluperusteeksi, silloin Jeesuksen elämä oli suurin harhaosuma, mitä maailmassa on ollut. Jumalan pyhien johtotähti on Jumala itse, ei arvioitu käyttökelpoisuus."

Olisitko Sinä valmis vaihtamaan hyvin palkattujen huippujen valmentamisen pääkaupunkiseudulla nuorten tuntemattomien, nousevien kykyjen koutsaamiseen jossain syrjäseudulla? Olisitko sinä valmis yksinäisyyteen, jota se joskus vaatii?

Tämä nimittäin näyttää olleen (ja näyttää edelleen olevan) monien Jumalan ihmisten osa. Eräs asia, joka on yhteinen niin Moosekselle, Daavidille kuin Paavalillekin (ja monille muille heidän lisäkseen) on eräänlainen erämaakokemus; yksinäisyydessä vietetty koettelemusten, jopa epäilyjen täyttämä valmisteluvaihe. Mooses oli ensin jotain suurta ja mainittavaa Egyptissä, sitten hän ei ollut mitään erämaassa, kunnes hän lopulta oli jotain Jumalan voimassa. Daavid oli Israelin kuninkaaksi voideltuna ja tuota lupausta sisällään kantaen vuosikaudet pakosalla epämääräisen miesjoukon johdossa, kunnes aika koitti tulla siksi, mitä hän jo oli. Paavalin elämässä Tarsos oli paikka, johon hän kutsunsa jälkeen kuitenkin palasi takaisin. Tarsos oli paikka, jossa hänen näkynsä kuoli, mutta sieltä Barnabas hänet haki Antiokiaan.

Muista, että erämaassa tuli Jumalan sana Johannes Kastajalle.

Mikä on todella merkityksellistä ja aidosti hyödyllistä Jumalan valtakunnan eteenpäin menemisen kannalta? Suuret massat, ministry uraputkessa ja oma jet plane vai yksinkertainen uskon yhteys Jeesuksen kanssa?

Oikean perspektiivin saaminen valtakunnan asioihin vaatii aina profeetallista silmää. Evankeliuminsa kolmannen luvun alussa Luukas ankkuroi kertomuksensa tiukasti historiaan, luetellen Tiberiuksen Rooman keisarina, Pilatuksen Juudean maaherrana, sitten Herodeksen suvun mahtimiehet ja lopulta ylipapit. Tämän jälkeen tulee kuitenkin se, mikä on olennaista: "tuli Jumalan sana erämaassa Johannekselle, Sakariaan pojalle."

Isossa kuvassa tapahtui pieni särö, joka aikaa myöten muutti kaiken.



No comments: