Thursday, June 18, 2015

Kiehtova ajatus


"Niinpä koko henkivartioston ja kaikkien muidenkin tietoon on tullut, 
että minä olen kahleissa Kristuksen tähden." 
Fil. 1:13Pakanallisen Rooman tuho alkoi siitä hetkestä, kun apostoli Paavali oman kutsumuksensa mukaisesti oli vankeudessa Roomassa ja tuo yllä kuvattu asia tapahtui. Roomaan sijoitettu pretoriaanikaarti oli usean tuhannen valiosotilaan henkivartiokaarti, joka vastasi Rooman keisarin turvallisuudesta. Paavalin istuessa (ilmeisesti Luukkaan Apt. 28:16:ssa kuvaamassa) lievässä vankeudessa ("häntä vartioivan sotilaan kanssa") tieto hänen vankeutensa syistä levisi myös näiden sotilaiden korviin. Seurauksia tästä voimme vain arvuutella, mutta eräs asia on varma.

Evankeliumi Jeesuksesta on kuin virus, joka leviää huomaamattomasti ja vastustamattomasti paikasta toiseen, tartuttaen ihmisiä ja leviten siten vastustamattomasti eteenpäin. Aivan kuten Jeesus sanoo, "tuuli puhaltaa missä tahtoo ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee" (Joh. 3:8).

Edelleen voimme arvuutella, miten joku tuossa vaiheessa evankeliumin kuullut ja kenties uskoontullut pretoriaanikaartin sotilas palveluksensa päätyttyä palasi takaisin kotiseudulleen, perusti perheen ja asettui alalleen - ja vei evankeliumin mukanaan sinne. Näinhän Jeesus-usko oli alunperinkin tullut Roomaan.

Evankeliumi levitessään ihmisestä toiseen, ilman että kukaan kykenee sen leviämistä kontrolloimaan, muuttaa ihmisiä, heidän elämäänsä, tapojaan ja käytäntöjään. Se alkaa näin hapattaa koko ympäröivää yhteisöä ja sen kulttuuria. Näin ollen paras tapa vastustaa totalitarismia - millaista hyvänsä! - on edustaa ja julistaa evankeliumia.

Oletko halukas olemaan tämän Jeesus-viruksen kantaja? Sen leviämistä ei voi mikään voima maailmassa pysäyttää.


"Kaikki pyhät tervehtivät teitä, varsinkin ne, jotka ovat keisarin huonetta." 
Fil. 4:22


No comments: