Olen viime päivien aikana miettinyt paljon näitä kahta asiaa, loppuunpalamista ja voimaantumista. Ne voidaan nähdä toistensa vastakohtina, toisena poissulkevina asioina. Loppuunpalaminen voidaan myös nähdä voimaantumista edeltävä tilana, joka itse asiassa voi jopa mahdollistaa voimaantumisen. Luonnollisesti ajatukseni ovat liittyneet näiltä osin hengelliseen työhön. Olen huomannut, että en voi ottaa Pyhää Henkeä ikään kuin "tasavertaiseksi yhtiökumppaniksi" omaan elämääni ja kutsumukseeni. Tämä nimittäin johtaa väistämättä minut palamaan loppuun palvelutyössäni. Yhtälö on täysin mahdoton jo senkin takia, että minä olen ihminen, langennut ja vajavainen etc. ja Hän on Jumala, joka herätti Jeesuksen kuolleista. Sen tähden ainoa, mitä voin tehdä (tai mitä ylipäätään mitä minä saan tehdä) on alistua Hänen herruutensa alle.
Tiedän, että nykyisessä tilanteessamme länsimaisessa ajattelussa (jopa kristittyjenkin kesken) puhe "alistumisesta" ei ole kovin suositeltavaa. Alistumisessahan on kyse luopumisesta oikeuksistani, joskus jopa niiden polkemisesta. Pitäisikö minun moiseen alistua - naisena, nuorena, keski-ikäisenä, vanhuksena, eri tavoin rajoittuneena jne.? Samaan aikaan, ikään kuin meistä vähääkään piittaamatta, Uusi testamentti kehottaa meitä alistumaan ja olemaan alamaisia: miehiä Kristukselle, naisia miehille, nuoria vanhemmille, orjia isännilleen, seurakuntalaisia hengellisille johtajilleen ja lopulta kaikkia toinen toisillensa. (Puhun nyt sellaisille meistä, jotka ovat asettaneet itsensä alamaisuussuhteeseen Jumalan Sanalle.)
Ainoa tie välttää loppuunpalaminen ja voimaantua, on asettaa itsensä Pyhän Hengen herruuden alle sataprosenttisesti. Hänellä tulee olla täydellinen omistajuus suhteessa meihin. Tämä tekee kipeää aika ajoin, mutta kuoleminen kuuluu kristityn elämään yhtä olennaisesti kuin ylösnouseminenkin. Kristuksen esimerkki velvoittaa meitä tässä kohtaa - lue vaikkapa Filippiläiskirjeen 2. luvusta lisää.
2 comments:
Kokosydäminen antautuminen Jumalalle on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Siihen meidän kuitenkin tulisi pyrkiä. Todennäköisesti monilla meistä tuo antautuminen vie pitkän ajan, mahdollisesti loppuelämän. Siinä voi auttaa jokapäiväinen parannus. Siunattua ja rohkaisevaa lopputalvea ja kevään odotusta! Miika Tynjälä, Filippiinit
Lain asettama lopullinen ihmisen mahdottomuus tässäkin asiassa on avain uuteen elämään. Niin paljonko Jumala voi meissä vaikuttaa kun pystymme Hänellä antautumaan? Lain tien kulkiessamme loppuun emme voi mitään itse tehdä (Joh 15:5), edes antautua. Paavali ei sanonut olevansa antautunut, mutta Herran voittama (Fil 3:12). Roomalaiskirjeessä meidän todetaan olevan sen palvelijoita, jonka palvelijoiksi antaudumme, mutta olemmekin tulleet vanhurskauden palvelijoiksi synnistä vapautuksen kautta (Room 6:16-18), jolloin sekin on Kristuksen teko kuten kaikki hyvät tekomme (Ef 2:10). Tahdon vain tuoda tähän evankeliumia: Olemme saaneet jo Herrassa uuden elämän, jota nyt elämme. Ja kun sitä elämme, elämme elämäämme Jumalassa. Hänessä ollessamme toteutuu siis itsessään Jumalan tekona itselle kuoleminen (Room 6:11) ja niinmuodoin "Jumalalle antautuminen".
Post a Comment