Tulevan kevään eduskuntavaalit tulevat olemaan eräät mielenkiintoisimmat ja mullistavimmat Suomen historiassa. Jo nyt puhutaan "neljästä suuresta" ja näiden keskinäisestä suuresta vaalikeskustelusta entisten kolmen sijaan.
Jotain näyttää perusteellisesti muuttuneen maamme poliittisessa kentässä ja tämän muutoksen nopeus ja laajuus on yllättänyt kaikki. Muut keskikastin puolueet, kuten Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat jopa rakentaneet vaaliteemansa pitkälti Perussuomalaisia vastaan (eli tavallaan heidän varaansa).
Se, että gallupeissa ilmi tullut muutos on yllättänyt lähes tulkoon kaikki (vaikka itse vaaleihin on tosin vielä jonkin verran aikaa), kertoo jotain oleellista poliittisesta järjestelmästämme. Se tuo terävästi esille tavisten äänestäjäkunnan, poliittisen eliitin ja ammottavan kuilun näiden välillä. Se, ettei tätä ole osattu ennakoida kertoo pitkään ja hartaasti puoluetuella rakennetuista norsunluutorneista ja niiden sisäänlämpiävyydestä. Tämä sanottuna suoraan ilman, että olisin Persujen jäsen tai edes mitenkään äänestäisin heitä.
Se, mitä maassamme tapahtuu on sekä reagointia koko maanosamme poliittis-taloudelliseen kehitykseen että turhautumista maamme sisäpoliittiseen tilanteeseen. On todennäköistä, että EU tulee lähitulevaisuudessa ajautumaan jonkinlaiseen kriisiin, jonka vakavuutta on vielä vaikea arvioida. Voi hyvinkin käydä niin, että koko Unioni hajoaa nykyisen tilanteen mahdottomuuteen. Perussuomalaisten ohella monet muutkin piirit Suomessa odottavat tätä tilaisuutta irrottaakseen Suomen irti EU:sta.
Tämä tulee aiheuttamaan jännitteitä Suomen sisäpolitiikassa. Tämä tilanteen kärjistyminen tulee näkymään yhtä hyvin eduskunnassa kuin lähiöiden ostoskeskuksissakin. Timo Soini on tässä kohtaa asetettu jo nyt paljon vartijaksi. Paljolti hänen persoonansa vaikutusta on se, miten hyvin erilaiset ääriainekset saadaan suitsittua ja yhteiskuntarauha säilytettyä.
Haluamatta maalailla sen enempää piruja kuin ketään muutakaan seinille, on hyvä muistaa mitä professori Heikki Ylikangas totesi kansan kahtiajaosta jo v. 1994 EU-kansanäänestyksen yhteydessä. Tämä jako kun noudatti hänen mukaansa pitkälti v. 1918 kansalaissodan rintamalinjaa. Sama jakolinja oli edellisen kerran tullut esille 1500-luvun lopulla Nuijasodan rintamalinjana. Tuo jako noudattelee ikivanhaa rajaa torppari-Suomen ja talonpoikaisen Suomen välillä.
Mitä meidän siis tulisi rukoilla?
Apostoli Paavali kirjoittaa nuorelle Timoteukselle Efesoon esirukouksen merkityksestä: "Minä kehoitan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuningasten ja kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa." (1.Tim. 2:1-2)
Esivallan puolesta rukoileminen on tärkeää yleisen järjestyksen ja yhteiskuntarauhan säilymisen takia. Nämä taatut ja turvalliset olosuhteet ovat taas tärkeitä sen tähden, että saisimme vapaasti ja suotuisissa olosuhteissa viedä evankeliumia eteenpäin ja rakentaa Jumalan seurakuntaa.
"Sillä se on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän vapahtajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden." (2:3-4)
Toki - voihan Jumala yhtä hyvin puhutella meitä kovapäisiä suomalaisia myös järkyttämällä tätä kaikkea ympärillämme olevaa todellisuutta.
"Toki - voihan Jumala yhtä hyvin puhutella meitä kovapäisiä suomalaisia myös järkyttämällä tätä kaikkea ympärillämme olevaa todellisuutta."
ReplyDeleteNiin, näinhän se luultavasti menee. Meillä on ollut pitkään rauhallisia ja hyviä päiviä, mutta Suomen hengellinen tila on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä.
Toi on ihan totta mitä kirjotit että vihreät ja vasemmisto ikäänkuin pakottaa PerSut pois (toivottavasti ei onnistu). Suomi joutuu kokoajan maksumieheks, jossa ei ole mitään järkee. EU:sta voitaisi erota kyllä kokonaan ja olla itsenäisiä; saataisiin EU jäsenmaksun verran säästää. Se olisi kaiken huippu jos vielä Natoon mentäis ni sitten tulisi taas maksuja. Missä on vähäosasten (köyhät, opiskelijat, vanhukset, mielenterveys ongelmaisten, alkoholistien ja narkkareiden myös työttömien) auttaminen ja siihen tarvittavat tuet?!
ReplyDeleteSUOMI HERÄÄ!! Jumala tarvitsemme sinua!
Vaaliteemoista sen verran, että KD:n Koti, uskonto, isänmaa -teema kuulostaa kyllä auttamattoman vanhalta. Miksi haikailla jotain mennyttä?
ReplyDeleteKokoomukselta varastettu teema (Niinistön työväen presidentti -teemassa oli sentään jujua) ja siihen tukeutuminen kuulostaa samalta kuin Luther-säätiön ripustautuminen "oikeaan" luterilaisuuteen tilanteessa, jossa perusarvot poljetaan maahan ja kirkko taipuu kansan ääneen...
Edellinen kommentti oli minun. Jäi nimi kirjoittamatta.
ReplyDeleteSoini kommentoi asioista rohkeasti ja ilman paatosta. Hänellä on yleensä hyvät asiatiedot ja hän on vakaumuksellisesti väitteidensä takana. Aika näyttää, mihin Perussuomalaiset hallitusvastuussa pystyvät. SMP:lle annettin aikoinaan vaalivoiton jälkeen toisen valtiovarainministerin ja työvoimaministerin salkut. Homaa oli sillä selvä. Vallalla vallattiin valtaa...
KD:llä on mielestäni uskottavuusongelma. Sitä modernilla fontilla vaalimainoksiin painettu koti, uskonto issänmaa -teema heijastelee...
jees...taitaa mennä turhan "poliittiseks" ja ohi aiheenkin, kun sanon, että mulla meni loppukin maku KD:sta sen jälkeen, kun kuulin Kalliksen halvahkosta Räsäsen kritisoinnista- tämä ei olisi saanut julkisuudessa ilmaista mielipidettään "homohommista", vaan olisi pitänyt pitäytyä vain tuloero jutustelussa yms.
ReplyDeleteMutta todellakin; rukousta "Hengessä ja Totuudessa" tarvitaan!
Kati
Rukousta tarvitaan. Osoitteessa http://icej.fi/ajankohtaista/2011/02/10/kriisi-lahi-idassa/
ReplyDeleteICEJ:n Malcolm Heddingin artikkeli Israelin tilanteesta.
Rukoillaan.
- Anttu
Työpaikkani juhlassa puhunut tekniikan tohtori Markku Moilanen totesi juhlaesitelmässään yritykselle merkittävästä neljästä asiasta:
ReplyDelete1. preadaptation = valmistautuminen (ennakolta)
2. adaptation = sopeutuminen, mukautuminen
3. coevolution = yhteis(öllinen)kehitys
4. leadership = johtajuus
Johtajuudesta hän sanoi, että yritysjohdon on otettava aktiivisesti tulevaisuus haltuunsa eikä vain passiivisesti kohdattava sitä.
Miten tmä sitten liitty Timo aiheeseen?
Minusta kristittyjen olisi enemmän ohjattava kehitystä kuin pasiivisesti kauhistella keskuudessaan ja vastustaa yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia keskinaisissä keskusteluissaan.
Tähän tarvitaan profetaalista rukousta.
Pekan kommentissa on asiaa (joistakin kirjoitusvirheistä huolimatta, heh heh...). Liian usein kristityt vain odottavat pedonmerkkiyhteiskunnan tulemista passiivisena, kun meidän tulisi jouduttaa Herran päivän tulemista. Esirukousta, profeetallisuutta ja muuta vaikuttamista tarvitaan.
ReplyDeleteKaksi päinvastaista esimerkkiä:
- eräs nuoruuden ystäväni sanoi joskus viime vuosituhannen puolella (so. 1980-luvulla), että evankeliointi on paras tapa vastustaa totalitarismia (ettekä ikinä arvaa kuka se oli!)
- v. 1994 EU-kansanäänestyksen yhteydessä erään kristillisen yhteisön vaikutusvaltainen johtaja totesi, että mikäli EU olisi antikristillinen petovalta, niin sitä vastustaessaan kristityt nousisivatkin itse Jumalan tahtoa vastaan, koska tämän pedon ilmestyminen on ennustettu Raamatussa
Sillä lailla.
Ei voi aamutuimaan kirjoitettu kommentti olla kieliasultaan moitteeton! Timo, armoa!!!
ReplyDeleteMukautuminen johtaa sanoman menettämiseen. Eristäytyminen vie kuulijoiden menttämiseen. Näiden välille olisi krisittyjen löydettävä sopiva jännite. Miten säilyttää sanomansa, mutta myös kuulijansa.
Pelkään, että KD eristäytyy vanhakantaisen teemansa taakse...
Voi kumpa olisimme kuin Paavali, ettemme voisi olla tottelematta taivaallista näkyä- olkoon sitten vastassa millasia hallitusmiehiä/ kuninkaita tahansa vaan loppuun asti tekisimme parhaamme heidänkin pelastumisekseen, vaikka heidän mielestään olisimme järjiltämme ja puheemme hullut.
ReplyDeleteMutta kuka mihinkin tehtävään asetetaan ja se täytäntöönpano...
Itse myönnän rukoustehtävässäkin maani ja sen "hallitusmiesten" puolesta olleeni veltto!
Kati