Monday, June 14, 2010

Sanomalehtikatsaus 5



Entisen vasemmistoradikaali, nykyisen Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtajan Björn "Nalle" Wahlroosin kommentti viime maanantain Financial Times´ssa on herättänyt (ansaittua) huomiota:

"Meidän täytyy ajatella uusiksi sosio-ekonominen mallimme. Me emme voi jatkaa ihmisten verottamista, kuten tähän asti, emmekä voi jatkaa köyhyyden ja hajonneiden perheiden tukemista."

Aiheellinen kommentti ja luonnollisesti keskustelua ja tunteitakin herättävä. EU:n alueella lasketaan elävän noin 120 miljoonaa EU-kriteerien mukaista köyhää. Suomessa vastaava luku olisi vastaavilla kriteereillä n. 900 000. Tavoitteena pian alkavassa EU:n huippukokouksessa on pudiottaa tätä määrää 20 miljoonalla.

Etenkin Suomessa, jossa (edelleen) ylpeillään ns. "pohjoismaisella hyvinvointivaltiomallilla", asia on kipeä. Täällä eräs ongelman puoli nimittäin on se, että työttömyys- ja sosiaaliturvamme saattaa tehdä työn tekemisen tai yrittämisen taloudellisesti kannattamattomaksi (ellei nyt sitten pidä esim. työkokemuksen hankkimista arvona sinänsä). Tätä taustaa vasten Wahlroosin kommentin voi jotenkin ymmärtää: vallitsevan järjestelmän tulisi enemmänkin kannustaa työntekoon, opiskeluun ja yritystoimintaan, kuin ohjata itsepintaisesti "pitämään kiinni saavutetuista eduista" (mikä lineekin eräs hiipuvan työväenliikkeen viimeisiä kuuluisia lausahduksia). Eri asia sitten on, miten tämä kommentti sopii yhteen kristillisen lähimmäisen rakkauden kanssa - tai jos ajatellaan Wahlroosin aatteellista nuoruutta - sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden kanssa.

Se, että Wahlroos ei missään yhteydessä jälkeenpäin ole suostunut lausuntoaan kommentoimaan, herättää ilman muuta kysymyksiä, jopa katkeruutta. Pelkään, että juuri tämän tapaisessa yläluokkaisessa arroganssissa on eräs tulevaisuuden aikapommi. Kovat arvot poikivat kovaa vastakulttuuria jne. Sosiaalinen syrjäytyminen synnyttää helposti lisää tarvetta valmiusjoukoille, Jouha-osastoille ja muulle sellaiselle. Kysymys on ennen kaikkea arvoista.

Näyttääkin siltä, että on käymässä juuri niinkuin Helsingin yliopiston professori Heikki Niskakangas joskus viime vuosituhannen lopulla totesi, että "historian pitkässä juoksussa pohjoismainen hyvinvointivaltio jää mielenkiintoiseksi historialliseksi yksityiskohdaksi".

1 comment:

  1. Anonymous8:48 PM

    Sanomalehti Länsi-Suomi 17.06.2010:

    "Vakuutusyhtiö Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos tarkensi torstaina Raumalla, mitä hän tarkoitti arvostelua herättäneellä lausunnollaan köyhien tukemisesta.

    Perheyritysten liiton seminaarissa puhuneen Wahlroosin mukaan tarkoitus oli arvostella sitä, että Euroopassa tehdään liian vähän työtunteja ja liian lyhyitä työuria. Asiasta kertoi sanomalehti Länsi-Suomi.

    "Emme voi jatkaa maksamista siitä, että ihmiset tieten tahtoen pysyvät poissa työelämästä, tätä tarkoitin lausunnollani", Wahlroos sanoi Länsi-Suomen mukaan."

    ReplyDelete