Sunday, February 24, 2013

Tolkienlaista ekklesiologiaa

"Tarinallisuuden avulla voimme myös harjoittaa aistejamme ja ymmärrystämme havaitsemaan entistä paremmin kahlitsevien rakenteiden olemassaolon. Organisaatiota rakennetaan ja ylläpidetään tietoisten, mutta myös tiedostamattomien henkisten prosessien avulla Esimerkiksi hierarkkinen organisaatio on osoittautunut hyvin vaikeaksi purkaa tai organisoida uudelleen. Tämä johtuu siitä, että vaikka hierarkkinen organisaatio rajoittaa tai orjuuttaa, se samalla myös tyydyttää perustavanlaatuisia järjestyksen ja turvallisuuden tarpeita. Asema organisaatiossa auttaa yksilöä määrittelemään itsensä ja oman identiteettinsä esimerkiksi rutiinien, vastuun ja velvollisuuksien kautta." (Hietikko, s. 22-23)


"Valitsemalla oikeat henkilöt tehtävää suorittamaan Elrond haluaa tietenkin varmistaa Gandalfille ja Frodolle parhaat onnistumisen mahdollisuudet tehtävässään. Yhteisen tavoitteen jakava joukko ei tarvitse autoritaarista tai kontrolloivaa johtamista. Yhteinen päämäärä ja vapaaehtoisuus luovat tiiviin kurinalaisuuden kulttuurin. Lisäksi hätätapauksessa kuka tahansa joukon jäsenistä voi toimia ainakin väliaikaisesti johtajana ilman että lopullinen tavoite hämärtyy." (Hietikko, s. 41)



Harri V. Hietikko, Management by Sauron - Sormusten herran johtamisopas
(Atena Kustannus Oy, 2010)



3 comments:

  1. Täytyy nyt vähän kommentoida, kun liippaa läheltä. :-) Itse olen lueskellut viime aikoina jonkun verran esim. Duncan Kitchinin ja Laurie J. Mullinsin kirjoittamia kirjoja johtamisesta ja organisaatiokäyttäytymisestä.
    Niistä olen ymmärtänyt, että nyt juurikin sukupolvi X:n aikuistumisen myötä johtamiskulttuuri on muuttunut/muuttumassa aika rajusti juurikin hierarkisesta tiimipainotteiseksi.

    Vielä niinkin, että ymmärretään ero työryhmän ja tiimin välillä siten, että tiimissä johtajuus on jaettu tai kiertävä, kun taas työryhmässä on yleensä yksi, joka on aina pomo.

    Hierarkkisen rakenteen purkaminenhan tarkoittaa sitä, että ylimääräiset kerrokset pudotetaan alas. Niille välimallin jätkille niiltä välitasoilta pitää tietysti keksiä jotain.. Ekklesiassa se tarkoittaa varmaankin eri asiaa kuin yritysorganisaatiossa. Ei voida vain kylmästi sanoa "you are fired".. Mutta ehkä se tarkoittaa sitä, että antaa wanhojen jäärien poistua luonnollisesti, mutta ei oteta uusia jääriä tilalle. Mielenkiintoista.

    Antony Jay (Liike-elämän luolamiehet,
    1973):
    Kaikenlaisen inhimillisen
    organisoitumisen toimivin perusta on
    kautta aikain ollut noin kymmenhenkinen
    metsästysryhmä.
    - yhteinen tavoite, jonka saavuttaminen merkitse koko yhteisölle elämää tai saavuttamatta jääminen kuolemaa.

    Viitattu: Koskela&Lankinen Johtajakirja, 2010

    ReplyDelete
  2. Jos noita Hietikon väitskäriinsä pohjautuvan opuksen sivuilla mm. hahmottamaansa erilaista organisaatiota verrataan seurakuntaan sellaisena kuin UT sen ilmoittaa, niin viime mainittu on ilman muuta se oikea. Ensin mainittu taas peilaa hyvin useimpia perinteisiä kirkko-organisaatioita. Näiden toiminta saattoi vielä joten kuten olla relevanttia kristillisen yhtenäiskulttuurin aikana, mutta lähetystilanteessa, jonka kaltaisessa me elämme, tarvitaan toisenlaista mallia. Tuo "kymmenhenkinen metsästysryhmä" kuulostaa hyvältä - etenkin kun siihen liitetään UT:n ajatus moninkertaistumisesta jakaantumisen kautta.

    ReplyDelete
  3. Aivan.

    Ainakin Mullinsin mukaan, se jakautuminen on ryhmäteorian perusteella luonnollista, koska niiden mukaan viimeistään 10-12 henkilön ryhmissä alkaa luonnostaan muodostumaan alaryhmiä sen pääryhmän sisälle. Ja 5-7 mainitaan optimaalisena, että kaikki jäsenet pystyvät tehokkaimmin toimimaan ryhmässä. [s. 529]

    Tietysti vielä riippuu ihmistyypistä ketkä sopii kenenkin kanssa samaan ryhmään juuri niin kuin Hietikkokin mainitsee. Esimerkiksi Belbinin tiimiroolit on löydetty tutkimalla hyvin toimivien ryhmien ihmistyyppijakaumaa.


    Laurie J. Mullins. 2005. Management and Behaviour, 7th Edition. Pretince Hall.

    ReplyDelete