Monday, February 07, 2011

Kiinan mahdollisuudet

Kiinasta on tullut läpeensä kapitalistinen yhteiskunta, jonka arvot eivät enää mitenkään perustu kommunismiin. On syntynyt aatteellinen tyhjiö, jota keskusjohtoinen valtiovalta yrittää täyttää perinteisillä kiinalaisilla, erityisesti konfutselaisilla, arvoilla ja opeilla. Poliittinen johto on rakentamassa perinteestä ja historiasta uutta "poliittista uskontoa" otettaan menettävän kommunismin tilalle. Moniarvoistuvassa ja entistä avoimemmassa Kiinassa kommunistinen puolue ei voi enää entiseen tapaan määritellä sen enempää historiankirjoitusta kuin muutakaan yhteiskunnallista keskustelua.

Tällä Kiinan sisäisellä dynamiikalla on huomattavia kansainvälispoliittisia seurauksia maan noustua maailmanluokan suurvallaksi muillakin mittareilla kuin vain väestönkasvulla. Näin kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin raportti 27/2011 Tradition in Chinese Politics. Kiinalaisia on noin neljännes maapallon koko väestöstä ja kun tällainen jättiläinen nousee muiden suurvaltojen rinnalle taloudellisesti - ja sitä kautta myös poliittisesti ja sotilaallisesti - eivät sen seuraukset voi olla näkymättä globaalisti.

Kun ajattelemme kristittyjen määrän huimaa kasvua Kiinassa (mitä on vaikeaa, jopa mahdotonta sekä verifioida että kontrolloida), niin voimme epäilemättä olettaa Kiinan nousun näkyvän pian myös lähetystyössä - myös täällä pakanallistuvassa Euroopassa. Historiasta löydämme pari mielenkiintoista vastaavaa esimerkkiä. Kun Eurooppa teollistui 1700-luvulta alkaen ja alkoi sen taloudellinen nousu, teknologinen kehitys ja vaurastuminen, merkitsi se myös merkittävää lähetystyön eteenpäin menoa. Pari vuosisataa myöhemmin vastaavanlainen kehitys tapahtui USA:ssa ja resurssien panostus lähetykseen on ollut valtava.

Tänä päivänä Yhdysvallat ovatkin kristinuskon merkittävin puolustaja kaikkialla maailmassa. Eipä ihme, että edelleenkin monin paikoin eri puolilla maailmaa kristinusko mielletään osaksi amerikkalaista elämänmuotoa ja kulttuuria. Myöhäismodernissa kontekstissa tämä ei suinkaan ole mikään yksiselitteisesti positiivinen juttu, kristittyjen itsensäkään mielestä. Niinpä Kiinastakin kerrotaan upporikkaista amerikkalaisista lähetysjärjestöistä, jotka lupaavat kiinalaisille kotiseurakuntaverkostoille kaikki heidän tarvitsemansa taloudelliset resurssit, kunhan vain saavat näkyville - "loud´n´clear!" - oman nimikylttinsä.

Nyt näyttäisi samanlainen taloudellinen nousu olevan siis tapahtumassa Kiinan kohdalla. Tapahtuuko sama myös hengellisellä rintamalla? Intoa ja antautumista Kristuksen evankeliumille ei ainakaan kiinalaisilta kristityiltä puutu. He eivät myöskään ole samalla tavoin sidoksissa valtionjohtoon ja sen harjoittamaan politiikkaan, kuten esim. USA:ssa monet lähetysjärjestöt ovat. On vaikea kuvitella kiinalaisten lähetystyöntekijöiden saapuvan kohdemaahansa tankkien ja helikopterien saattelemana kuten esim. Irakissa on paikoin käynyt. Itse näen tällaisen tilanteen melkein pelkästään myönteisenä. Meidän on varottava, paitsi fariseusten, niin myös "Herodeksen hapatusta" (Mark. 8:15). Meidän on vältettävä leimautumista johonkin poliittista, taloudellista ja/tai sotilaallista valtaa hyväkseen käyttävään maalliseen mahtiin.

Tässä kohtaa kiinalainen tapa viedä evankeliumia eteenpäin kelpaa esikuvaksi meille länsimaisille ihmisille, ei vain antautumisessa ja Hengen palossa, vaan myös nöyryydessä ja sitoutumattomuudessa. Niin, tai oikeammin sitoutumisessa vain yksin Kristukseen ja Hänen voimaansa, ei "Herodeksen hapatukseen". Kiinalaisessa kontekstissa Jeesus-usko kun ei edusta mitään kulttuurista tai sosiaalista yläluokkaa, vaan se on aidosti "evankeliumia köyhille".

Kiina tulee olemaan tulevaisuuden taloudellinen mahti. (Mieti esim. kuinka paljon USA on velkaa Kiinalle!) Jotkut kokevat sen uhkana, eivätkä vain taloudellisessa mielessä (vrt. "auringon noususta tulevat kuninkaat", Ilm. 16:12). Me voimme kuitenkin vaikuttaa paljon siihen, millainen tuo Kiinan eittämättä lisääntyvä vaikutus eri puolilla maailmaa tulee olemaan. Onko se antikristillinen, suorastaan saatanallinen (vrt. kulttuurivallankumous Kiinassa 1960-luvun lopulla ja sen apinoijat länsimaissa!) vai tuleeko se olemaan ennen kaikkea hengellinen vallankumous?

Rukoile Kiinan seurakunnan puolesta ja ennen kaikkea evankeliumin leviämisen puolesta. Luo yhteyksiä ja harrasta yhteyttä kiinalaisten kristittyjen kanssa jo nyt. Tue kiinalaisten apostolien tekemää hengellistä "myyräntyötä" eri puolella maailmaa, erityisesti niissä muinaisen "Silkkitien" maissa, jotka nyt ovat islamin vahvimpia alueita maailmassa.

No comments:

Post a Comment