Tuesday, December 07, 2010

Ihmisiä & ilmiöitä

Jokin aika sitten eräs tuttu helluntaipastori siteerasi Facebookissa lahtelaislähtöisen ajattelija Sam Inkisen jotain lausumaa. Kun kaveri oli samaan aikaan helluntaipastorien neuvottelupäivillä kiirehdin tiedustelemaan olisiko Sam peräti ollut puhujavieraana siellä. No ei ollut, mitä pastoriystäväni harmitteli, mutta mitäpä jos olisi ollutkin?

Meiltä Suomestahan tällainen kulttuuri puuttuu. Lehtosen Teemun blogissa on kuva Iso-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin vierailusta Lontoon Holy Trinity Brompton-seurakunnasta. Hyvä ja relevantti tapa kommunikoida valtaapitävien tai toisin ajattelijoiden kanssa on kutsua heidät kylään.

Muistan joskus 80-luvun alkupuolelta kun Ryttylässä Kansanlähetyksen silloinen nuorisotiimin vetäjä Mikko Aalto oli kutsunut uraauurtavan nuorisokulttuuriseminaarin paneeliin itsensä Juice Leskisen. Homma toimi hyvin ja synnytti mielenkiintoista keskustelua, kun maailmankatsomukset kohtasivat.

Mikä estää tällaista dialogia, joka hyvinkin voisi sisältää niin apologeettisen kuin evankelioivankin aspektin? Voisihan siinä vähän haastaakin naapurin arvoja. Ehkä se on meidän uskovien a) epävarmuus itsestämme ja arvoistamme tai b) pelkomme siitä tilaisuuden "pyhyys" siitä häiriintyy.

No, jotain samansuuntaista oli kai siinä tilanteessa kun Heikki Hurstin koko kansan itsenäisyysjuhlissa esiintyi myös protestilaulaja Paleface kertoen miten Helsingistä tehdään Shangri-La. Jokin siinä hommassa toimi ja se soi hyvin. Paleface kuulemma toi virallisiin Linnan juhliin presidentille terveisiä kansalta, että "meillä on nälkä". Revi siitä sitten huumoria ja ryystä Linnan boolia päälle.

Kuluneen hallituksen aikana on ainakin yksi hyvä juttu tapahtunut ja se on ollut se, että ulkoministeri on saatu vaihdettua. Alexander Stubb on sata kertaa toimivampi ja vakavammin otettava kuin edeltäjänsä Kanervan Ike, joka olikin lähinnä vitsi.

Mutta mitä se kertoo hallituksesta ja poliitikoista (so. politiikan tekemisen arvostuksesta) jos (onneksi) entinen pääministeri on jatkuvasti mukana jossain naissotkuissa, poliisitutkinnan kohteena tai rosiksessa?

Seurakuntalainen-uutissivusto kertoi, että piispa Matti Repo edusti kirkkoa Ajankohtaisen kakkosen keskustelua herättäneessä homoillassa. Uutissivusto ei kertonut mitä Repo oli sanonut ko. tilaisuudessa. Toisen mukana olleen eli Päivi Räsäsen sanomisista sen sijaan ei jäänyt epäilystä.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen lupasi toisen kautensa alussa esintyä nimenomaan arvojohtajana ja tämän lupauksen hän on kyllä pitänytkin. Halosen toisella kaudella hänen (entisen Setan pääsihteerin) arvojensa mukaisia asioita on väen vängällä viety eteenpäin niin kirkon kuin yhteiskunnankin taholla.

Tätä taustaa vasten Sauli Niinistö tuntuisi entistä paremmalta vaihtoehdolta seuraavaksi presidentiksi, joka arvojohtajana varmaan toisi esille vähän erilaisia asioita.

Mitä jos Wikileaks-uutissivuston vetäjä Julian Assange onkin syytön? Tuntuisi aika hurjalta elää maailmassa, jossa valtaapitävälle eliitille hankala kaveri voitaisiin globaalisti leimata syylliseksi median keinoin. Myöhemmin jossain pienessä oikeusistuimessa tapahtuneesta syyttömäksi toteamisesta ei sitten kerrottaisikaan mediassa kuin korkeintaan kuudennen sivun alauutisella.

Ajatellaanpa vaikka, että kyseessä olisikin joku aidosti apostolis-profeetallinen vaikuttaja, jonka puheisiin joku herodes hermostuisi ja... No, loppu onkin sitten marttyyriseurakunnan historiaa.

1 comment:

  1. Anonymous10:23 AM

    1980-luvun puolivälissä minäkin soitin Juicelle ja pyysin häntä paneelikeskusteluun Espooseen. Hän lupautui, mutta tilaisuus peruuntui muista syistä. Nykyisen valon perusteella en tekisi enää samaa, mutta ei Juicekaan ole enää puhelimen tavoitettavissa.

    Kari Kangasharju

    ReplyDelete