UNELMA
Täytyy myöntää, että olen aina vähän vierastanut puhetta näistä uskovien ihmisten unelmista, joita Jumala sitten joutessaan täyttelee. Näin kerran yhden kaverin päällä T-paidan, jossa luki "I have a dream". Selvä viittaus Martin Luther Kingiin ja USA:n mustien kansalaisoikeustaisteluun 1960-luvun Jenkkilässä, mutta mitä sillä tahtoi viestiä tämä valkoihoinen keskiluokkainen suomalaismies täällä pohjoisessa sosialidemokratiassa? Mitä teksti kommunikoi tässä kontekstissa - se jäi epäselväksi.
Sanottakoon tämä nyt selvästi ja kaiken sen uhallakin, että saan tukun vihaisia palautteita, niin en oikein usko tuohon unelmajuttuun. Ei Jumalalla mitään unelmia ole. Ihmisellä voi olla, mutta ei Jumalalla, joka on Kaikkivaltias ja jolla on suunnitelma, jonka Hän suvereenisti täyttää ja piste. Ihminen voi siinä sitten kyllä unelmoida kaikenlaista ihan rauhassa, mutta jollei tämä kaikki ole linjassa Jumalan tahdon ja suunnitelman kanssa, niin se on yhtä tyhjän kanssa.
Se on niinkuin Bob Dylan laulaa: "He has plans of His own to set up His thrown, when He returns". Eli kun Jeesus rukoili viimeisinä hetkinään Isää, että Hänen omansa olisivat yhtä niin kuin Hän ja Isä ovat yhtä, että maailma uskoisi, niin oliko kyseessä Jeesuksen unelma? Vai oliko kyseessä vakava ja harras rukous, johon tullaan vastaamaan? No, ymmärrän kyllä, että eiväthän nämä ole välttämättä ristiriidassa keskenään. Tai ehkä en sitten vaan oikein ymmärrä koko tätä "unelma"-juttua...
Kaikesta tästä uhosta huolimatta huomasin hiljattain ajattelevani, että minäkin unelmoin eräästä asiasta. Unelmoin nimittäin tilanteesta, jossa uskovien kesken täällä omalla kotipaikkakunnallani voisi puhua yleisesti Kristuksen ruumiista seurakuntana paikallisella tasolla niin, että kaikki Herran omat ymmärtäisivät ja yhtyisivät tähän - ilman mitään "mutku"- tai "sitku"-väitteitä.
Mutta olisiko se silti mikään unelma, koska näinhän Raamattu opettaa Jumalan asiasta ajattelevan: kaikki Herran omat omalla paikkakunnallasi muodostavat Kristuksen seurakuntaruumiin. Mikä unelma se on, tämä raamatullinen totuus?
Hmm, en ihan tarkalleen ehkä tiedä mitä tarkoitat, mutta itse tarkastelen tätä henkilöäkohtaiselta ja ihmisen tasolta. (en siis kovin teologisesti)
ReplyDeleteMinusta unelmoiminen on vähän niinkuin tulevaisuuden suunnan etsimistä ja haeskelua. Ehkä toivominen on sille toinen sana. Miettimistä ja pohtimista, ehkä joskus Jumalan tahdonkin etsimistä kunkin henk.kohtaisessa elämässä. Se ei toki tietenkään tarkoita, että kaikki unelmat olisivat Jumalan tahtoa tai että tulisivat toteutumaan. Ihmisiä kun ollaan. Mutta ehkäpä joskus on myöskin niin. Ehkä ne unelmat ei aina olekaan taivaanrannan haihattelua, vaan suunnitelmien esi- ja ensimmäinen aste, tienviitta joka näyttää suuntaa. Ne VOIVAT olla siis taivaasta tiputettuja tienviittoja. :) (joskus on, joskus ei, nöyryys tässäkin)
Tuosta unelmasta paikallistason seurakuntaan liittyen.. Sinä unelmoit sitä, minkä koet Jumalan tahdoksi, muttet näe sitä vielä totena. Siispä unelmoit, että niin voisi olla. Mitäs pahaa siinä on :) Unelmat on ehkä sellaista polttoainetta, nytkin kun tuosta unelmoit omalta osaltasi myös edistät asiaa, toivot, rukoilet ja teet työtä sen eteen, mikä "unelmasi" on. Eihän ne unelmat tietenkään laakereilla makaamalla toteudu...
Niin ja miten muuten Jumala tuonkin asian suvereenisti tekisi, jos ihmiset ei suostu hommaan mukaan, yhteistyöhön Hänen kanssaan?
:)
Kiitos Mielle hyvästä unelma-analyysistä. Näin minäkin ajattelen, mutta mielessäni elää edelleenkin kysymys onko kysymys "vain" rukouksesta?
ReplyDeleteMuutama lisäkommentti: mitä eroa on teologisella ja "henkilökohtaisella ja ihmisen tasolta" tarkastelulla? Jos niillä on jokin ratkaiseva ero, niin kauhistus!, ei teologia ja elämä saa olla noin kaukana toisistaan! Eli ajattelen, että kun jatkossa analysoit unelma-ajatusta, niin itse asiassa Sinä "syyllistyt" teologian tekemiseen.
Entä mikä ero sitten on näyllä ja unelmalla? Vai onko mitään eroa?
Ajattelin lähinnä sitä että mietin ihmisen tasolta enkä esim. jotenkin institutionaalisesti/järjestö/kirkkokuntalaivatasolta - Siis etten jotenkin "vain" hengellisesti tai johonkin hengelliseen työmuotoon liittyen, vaan ihmisen jokapäiväistä elämää kokonaisvaltaisesti. (Kai oletan että teologialla sitten tarkoitetaan tuota ensimmäistä) Tai ainakin että mietin ihmisen elämää, enkä niinkään tyyliin jotain Urbaania Unelmaa...tuossa aikaisemmin siis. Ajattelen kyllä siis niin että omat henk.koht uskoni ja uskomukseni (teologiani?) toivottavasti ohjaavat jokapäiväistä elämääni ja ovat osa sitä. En muuten edes taida tietää mitä sana "teologia" kaikenkaikkiaan merkitsee, eh! ;D Saiskos teologia-selityksen?
ReplyDeleteEn osaa sanoa onko näyllä ja unelmalla mitään eroa, ehkä ne on sama asia? Tosin kuten sanottua ehkä ihminen unelmoi tosiaan myös asioita, jotka ei ole välttämättä Jumalan antamaa näkyä. Unelma on ehkä jokin päämäärä ja tavoite jota kohti pyrkii ja sen eteen tekee työtä (jos uskoa riittää että sitä kohti kannattaa pyrkiä).
En ole varma tajusinko mitä tuo "vain rukous" merkitsi, mutta eihän mikään asia toteudu jos ei sen eteen myös tee työtä ja suostu Jumalan kumppaniksi? Taas sitten kyllä toisinaan oma paikka joissakin asioissa on kenties vain se rukous?
24-7Rukouksen piirissä uskotaan, (ja myös minä) uskon "käsiin" jotka rukoilevat ja (sitten myös) toimivat sen mukaan, mitä Jumala puhuu heille Tahdostaan ja mitä Hänen Sydämellään. Sieltä minun sydämelle, ja sitten minun käsien, jalkojen, korvien, rahapussin ym ym. kautta myös tänne maailmaan. Sen takia 24-7Rukouksen yhteydessä ei ole vain rukoushuoneita, vaan on myös mission, lähetystyö, avustustyö ja oikeudenmukaisuuden puolesta työskenteleminen vahvasti mukana. Juuri sitä uskon (ja teologian?) todeksi elämistä..
Yksi kirjahan on muuten nimeltään (en ole lukenut) Unelman(K)antaja..Siis unelmanantaja ja unelmankantaja. Ensimmäinen Jumalanpaikka ja toinen ihmisen..
Ymmärsinkö muuten oikein, että tökkiikö joku tuossa unelma-sanassa itsessään? Meillä ihmisillä niin eri assosiaatioita kyllä sanojen suhteen..Mulle se niin positiivinen. :) Mitä unelma-sanana tarkoittaa sulle Timo? Kiinnostaa! :)
terkuin Mimo
Myönnän rehellisesti, että tämä termi "unelma" ei innosta minua hirveästi kahdesta syystä.
ReplyDeleteEnsinnäkään Raamattu ei puhu tämän kaltaisesta mitään. Raamattu puhuu näystä ja sen seuraamisesta. Mutta okei, jos kerran "unelma" tarkoittaa käytännössä sekä näkyä että rukousta ja toimintaa sen toteutumiseksi, niin hyvä niin. (Eli otetaan se "vain" pois siitä rukous-sanan edestä.)
Toinen juttu on se, että törmään valitettavan usein uskoviin, jotka unelmoivat erilaisista asioista, joille sitten pyytävät ja (jo miltei röyhkeän kuluttajatietoisesti) vaativat Jumalan siunausta. He eivät kuitenkaan juurikaan vaivaudu tarkistamaan onko heidän unelmansa linjassa Raamatun kanssa.
Kyse on siis hyvin usein siitä, että pyydämme Jumalaa siunaamaan asioita, joita me teemme sensijaan, että pyrkisimme tekemään asioita, joita Jumala siunaa. Eli eivät kaikki esille tulevat asiat uskovan elämässä ole automaattisesti Pyhästä Hengestä lähtöisin.
Vastauksena kysymykseesi mitä unelma-sana minulle merkitsee, niin varmaan se on toive, jostain paremmasta. Itse haluan kuitenkin elää siten, että nämä asiat alistetaan Raamatun sanan alle.
-------
Niin, siitä teologiasta. Yksinkertaisesti se merkitsee oppia Jumalasta. Käytännössä kun kerrot esim. siitä, millaisia oikeita käsityksiä asioista on 24/7-rukousliikkeen piirissä (ja joihin itse yhdyt), niin esittelet tiettyä teologiaa. Kuten edellä sanoin, niin sekin tulee alistaa Jumalan Sanan arvovallan alle. Näin päällisin puolin tarkasteltuna tässä kohtaa ei ole mitään ongelmaa. :)
Mutta otetaan nuo "institutionaalisesti/järjestö/kirkkokuntalaivatasolta... hengellisesti tai johonkin hengelliseen työmuotoon liittyen" pois sen teologian yhteydestä - tai ei ainakaan rajoiteta sitä VAIN siihen kuuluvaksi. Enemmän sen tulee ilmentää "ihmisen jokapäiväistä elämää kokonaisvaltaisesti", kuten kirjoitatkin. Eipä sillä muuten niin hirveästi arvoa liene?
Niin, sen verran voisin vielä lisätä tuohon teologia-teemaan, että ehkä sen vastakohdaksi voisi nimetä dogmaattisuuden, johon ihmiset usein sen sekoittavat. (Ehkä Sinäkin...?)
ReplyDeleteJoka tapauksessa se on liian kallisarvoinen asia jätettäväksi joidenkin "ammattiteologien" käsiin. Teologia eli kirjaimellisesti sanat tai puhe Jumalasta on jokaisen uskovan etuoikeus. (Ehkä myös jokaisen ihmisen etuoikeus ylipäätään, mutta silloin on aina kysyttävä kenestä jumalasta puhutaan?)
Joo, ei hajuakaan siitä mitä dogmaattisuus tarkoittaa :-)
ReplyDeleteja juu, I agree, lähinnä en tiennyt mitä yleisesti "muut ihmiset" määrittää teologiaksi. Noinhan se todellakin on oikeasti!
Dogmilla tark. opinkappaletta tai oppilausetta.
ReplyDeleteDogmaatikko on tiukasti dogmeihin pitäytyvä henkilö.
Dogmaattinen on tiukasti dogmeihin pitäytyvä, ahdasmielinen.
Näin Nykysuomen sivistyssanakirja (SKS, 1979).